Áder megfontolásra visszaküldött egy törvényt parlamentnek

Egy elég egyszerű formai ok miatt.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök az Egységes Szanálási Rendszerhez kapcsoló megállapodás módosításának kihirdetéséről szóló törvényt szerdán. A visszaküldést formai ok indokolja, írja az MTI.

A parlament február 22-én 166 igen szavazattal és 21 tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt.

Áder János azt kifogásolta, hogy sem a törvényjavaslat benyújtott szövegéből, sem annak indoklásából nem állapítható meg, hogy a törvény részét képező melléklet, azaz a megállapodás szövege, milyen szövegváltozat, mert hiányzik róla a dátum.

A köztársasági elnök indoklásában kifejtette: az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint a jogbiztonság elve megköveteli az egyes normák egyértelműségét, míg a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény szerint a kihirdető jogszabálynak tartalmaznia kell a szerződés hiteles magyar nyelvű szövegét.

A hiányosságok miatt nem állapítható meg egyértelműen, hogy a törvény 1. mellékletében foglalt megállapodás valóban a hiteles magyar nyelvű szöveg-e

– közölte Áder János.

A kormány által beterjesztett törvény a Bankunióhoz kapcsolódó Egységes Szanálási Rendszerrel, valamint az Egységes Szanálási Alappal kapcsolatos, a módosítás kialakítja a hitel megítélésének rendszerét.