Nagyon sokan, naponta átlagosan több mint 105 ezren voltak táppénzen decemberben

A táppénzes napok száma pedig a teljes hónapban meghaladta a 3,2 milliót.

Közel másfélszer annyi alkalmazott volt táppénzen 2020 decemberében, mint amit az elmúlt esztendőkben az év utolsó hónapjában megszokhattunk – írja a G7 a statisztikai hivatal adatai alapján.

A KSH szerint a második hullám csúcsát hozó hónapban

naponta átlagosan több mint 105 ezer alkalmazásban álló volt táppénzen, a táppénzes napok száma pedig a teljes hónapban meghaladta a 3,2 milliót ebben a körben.

A portál megjegyzi, az mutatja legjobban, hogy ez mennyire sok, hogy az átlagos napi szám tavaly novemberig egyszer sem volt 80 ezer fölött, amióta a KSH havi adatokat közöl (tehát az elmúlt öt évben). A kiugró adat oka a koronavírus-járvány felfutása volt, de a növekedést elsősorban nem a konkrét megbetegedések, hanem valószínűleg a karanténintézkedések okozták. A karanténra ugyanis más szabályok vonatkoznak: ha valaki ilyen helyzetbe kerül, akkor az első naptól kezdve jár a táppénz. Az operatív törzs adatai szerint december második felében a csúcson több mint 190 ezren voltak karanténban. Igaz, egy részük valószínűleg otthonról is el tudta látni a munkáját, de biztos elég sokan akadtak, akik nem, és így kénytelenek voltak táppénzt igényelni -írja a G7.