Lenullázódott a turizmus év végén

Az egy évvel korábbi bevétel csupán 7 százalékát szerezték a szállodák.

A vendégéjszakák száma tavaly decemberben 93 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a KSH gyorsbecslése szerint. A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 89 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest – számolt be a Portfolio.hu. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 96 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 93 százalékkal volt kevesebb az előző év decemberinél.

A koronavírus-járvány második hullámában meghozott korlátozó intézkedések miatt gyakorlatilag megsemmisült a magyar turizmus a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint – értékeli az adatokat a portál. Már novemberben is hatalmas zuhanást láthattunk, akkor azonban még a hónap első napjain fogadhattak vendégeket a hotelek. Decemberben azonban már csaknem teljes lezárásról beszélhettünk, a hotelek üzleti útra érkezett vendégeket fogadhattak.

A kormány nemrég két intézkedést is  hozott: a sok tiltakozást meghallva kifizetik a megígért bértámogatást a vendéglátósoknak és a szállodaszektor szereplőinek. Valamint öt hónapra elengedik az állami vagy önkormányzati helyiségek bérleti díját.