Hatpárti bizottságot állít fel a kormány teljesítményének vizsgálatára az ellenzék

Az ellenzék szerint nem azokat segíti a kormány, akiknek igazán szükségük lenne erre.

Az ellenzék hatpárti bizottságot alakít annak vizsgálatára, hogy a kormány milyen teljesítményt nyújtott a koronavírus-járvány alatt – írja az MTI.

A parlamenti ellenzéki pártok még múlt héten kezdeményeztek parlamenti ülést. Ennek célja a koronavírus-járvány kezelését célzó, az ellenzéki pártok szerint elégtelen kormányzati intézkedések megvitatása volt, ugyanakkor a Fidesz-KDNP jelezte korábban: nem vesz részt az ülésen, mert szerintük az, csak „politikai blöff” az ellenzék részéről. Az ülés ezért nem is lehetett határozatképes, hiszen a kormánypártok nélkül nem volt meg az ehhez szükséges többség.

Kapcsolódó
A Fidesz nem vesz részt a járvány elleni védekezés miatti rendkívüli ülésen
Mert szerintük a baloldalnak nem is fontos a járvány elleni védekezés, és csak blöff az ülés összehívása.

A most bejelentett hatpárti bizottság létrehozását Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese közös, online sajtótájékoztatóján jelentette be. Tordai felidézte: a parlament hétfői, rendkívüli ülésén a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem sikerült dönteni három, az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállításáról. Ezek a testületek azt vizsgálták volna, hogy hogyan teljesített a kormány a koronavírus-járvány, az azt követő gazdasági válság, illetve a vakcinabeszerzés és -engedélyezés során – közölte. Hozzátette: a parlamentnek kötelessége lenne ellenőrizni a kormány munkáját, az elmúlt hónapokban pedig az látszik, hogy a kabinet nem jól védekezik a járvány ellen, nem gondoskodik az emberéletek megvédéséről és az emberek jövedelembiztonságáról.

Az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatóján több politikus is felszólalt.

Az MSZP-s Harangozó Tamás arról beszélt, hogy  magyar munkavállalók, kis- és középvállalkozók sorsával külön fognak foglalkozni a bizottságban. Az LMP-s Csárdi Antal a nehéz helyzetbe került munkavállalók bérprogramjáról beszélt.

A parlamenti ülésen mások mellett

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu