Müller Cecília: Az egészségügyi dolgozók oltását lassan szeretnénk befejezni

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján nem olvastak fel egyetlen kérdést sem.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját azzal kezdte Müller Cecília, hogy már közel 100 millióan fertőződtek meg koronavírussal világszerte, az áldozatok száma pedig a 22 millió körül jár. Az oltási folyamat viszont lassan zajlik az országos tiszti főorvos szerint. A magyar járványügyi folyamatokat ismét kedvezőnek nevezte a szakember.

Mind a 25 oltóponton serényen zajlik a tevékenység

– állította Müller Cecília, hozzátéve, hogy az oltás sebessége kizárólag a vakcinaszállítmányoktól függ.

Eddig öt Pfizer-, és egy Moderna-szállítmány érkezett, amiből 165 ezer embert oltottak be. Hétfőn és kedden érkezett egy-egy Pfizer-szállítmány, vasárnap pedig egy Moderna-csomag, ez összesen 45 ezer ember beoltására elég.

A 12 ezer magyar áldozatról szólva azt mondta Müller Cecília, hogy 4 százalékuknak nem volt semmilyen alapbetegsége.

Az egészségügyi dolgozóknak azt üzente a tiszti főorvos, hogy az oltási kampányuknak lassan a végére szeretnének jutni, mert sokan várnak még oltásra. Aki az egészségügyi dolgozók közül még nem oltatott, azt arra kérte, hogy tegye meg, ha szeretné.

A mintegy 1600 idősotthonban, és a 300 egyéb bentlakásos intézményben következik majd az oltás. Müller Cecília elárulta, hogy annyira kevés az oltóanyag, hogy eddig csak 80 intézménybe jutott belőle.

A kedvezően alakuló járványügyi adatok ellenére a fenyegetettség nem múlt el

– mondta Müller Cecília, és arról beszélt, hogy a vírusmutációk még okozhatnak gondot. A brit variáns ellen – úgy tűnik – működnek a vakcinák, a brazil-, illetve az afrikai verzióról viszont még nincsenek adatok.

Újságírói kérdések nem hangzottak el.