Nyolc napig negyven fok feletti láza volt egy pécsi fiúnak, miután tünetmentesen átesett a koronavíruson

Abony belei, a tüdeje, a szív körüli izmok és mindkét szemén a kötőhártya is begyulladt a Covid-fertőzéstől.

A 12 éves Abony 2020 utolsó napján lázasodott be, és nagyon fájt a hasa – számolt be a pécsi fiú esetéről a szeretlekmagyarország.hu. Pedagógus anyja, aki egyedül neveli három fiát, először nem gondolt koronavírusra, mert a fiának nem volt semmilyen jellemző tünete, és arról sem tudtak, hogy fertőzött emberrel találkoztak volna.

Másnap a vakbélgyulladást kizárta a gyereksebész, és bár ő Covidra gyanakodott, a lázambulancián végzett gyorsteszt és később a PCR-teszt is negatív lett. Abonynak azonban a gyógyszerek ellenére négy nap múlva is 4o fokos láza volt, habár az ügyeletes orvos megjegyezte, hogy ehhez képest milyen jó passzban van. „Úgy tűnt, mert folyamatosan csacsogott. De én tudtam, hogy Abony zavart, mindenhez hozzászólt, olyan volt, mint aki be van rúgva. Ő nem bőbeszédű, idegenekkel szemben teljesen zárkózott. Most meg épphogy nem csát köszönt az orvosnak” – mesélte Abony édesanyja, Verike Anett.

A laborvizsgálat kimutatta, hogy a fiú gyulladási értéke, aminek 5 és 10 között kellene lennie, 2oo fölött van. A fiú és anyja a fertőző osztályra kerültek, ahol további vizsgálatok után kiderült, hogy Abony belei, a tüdeje, a szív körüli izmok és mindkét szemén a kötőhártya is be van gyulladva. Mint a diagnózisból kiderült, ezt a betegséget COVID-19 fertőzés által kiváltott gyermekkori, több szervrendszert érintő gyulladásnak (MIS-C multisystem inflammatory syndrome) hívják.

Azt mondták, Abony két hete tünetmentesen átesett a Covidon, a pusztítás után pedig a legyengült immunrendszere önmaga ellen fordult. 8 napig volt 40 fok felett a láza. Szteroid infúzióban, mellette plazmaterápia, antibiotikum. Újabb és újabb kanülök, szétment vénák, a mosolygós arca egyre kisírtabb. De talán javulunk lassan

– mondta az anya, aki szerint az orvosok és az ápolók mindent megtettek, de a működésképtelen eszközök látványa a fiát is megviselte.

„Megijesztette, hogy négyből három vérnyomásmérő nem működött, mi lesz, ha nem tudnak megint vért venni, nézte, hogy csöpög-e az infúzió. Remegett attól, hogy látta a tehetetlenséget maga körül, senki nem tudta, mi a baja.” Más körülmények sem voltak ideálisak, rossz kerekű infúzióval kellett a hasmenéses gyerekkel eljutni a fertőző osztály közös vécéjébe, penészes volt a kenyér, az ajtók, ablakok az első szélre nyíltak-csapódtak – sorolta Anett.

Hétfőn hazamehettek a kórházból, de Abonynak még szednie kell antibiotikumot és aszpirint. A fiú esete nem egyedi, a Heim Pál kórházban már tíznél több ilyen beteget kezeltek.