Két hete alapított imaegylet szabhatja át az állami pénzek elosztását

Ritka eset, hogy egy vallási szervezet, amelyről csak annyit lehet tudni, hogy ki vezetője, máris több tízmilliós támogatásra tart igényt.

Róna Tamás rabbi pénteken  jelentette be, hogy megalakította a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesületet (ZSIMA). Róna közleménye szerint az új szervezetben összesen „tíz magyarországi neológ zsidó egyházi személy” vesz részt. Az MTI-n keresztül kiadott közlemény szerint az egyesület elsődleges célja a járvány előtti vallásos élet “intenzitásának, mélységének és szakralitásának megóvása volt, továbbá bizonyos hitéleti és vallási területeken a passzivitás felszámolása.

Róna azonban rögtön felhívta a figyelmet arra is, hogy a ZSIMA igényt tart a költségvetési forrásból származó támogatásra.

A Szombat cikke a szervezetalapítással kapcsolatban kiemeli: „köztudott, Róna Tamás viszályba keveredett a Mazsihisz elnökségével”, amely a Magyar Nemzetben leközölt számos támadó cikk után felmondott neki.

Róna azonban változatlanul ellátja a Mazsihisz Közép-Magyarországi Régiójának lelkipásztori feladatait, miután a régió jogi személy, így alkalmazhatja a rabbit. Róna egyben a Mazsihisz rabbitestületének elnöke is volt, és ezt a tisztségét nem adta fel, miután a testület szolidáris vele.

A Szombat szerint „rendkívül ritka eset, hogy egy alig két hete bejegyzett egyesület, amely még semmiféle aktivitást nem fejtett ki, alapítói sem állnak ki a nyilvánosság elé, egyedül az elnök személye ismert, máris állami pénzekre számíthat.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a vezetőség tagjaihoz írt levelében azt állította, hogy az imaegylet létrehozásának egyik célja egy állami forrás újraelosztása. Heisler számításai szerint, amit a lap is leközölt, az összes egyháznak járó „hitéleti szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótléka” címkét viselő forrásból, annak ellenére kevesebbet kap majd a Mazsihisz, hogy a keretet megduplázta a kormány. Az új szervezet viszont jövőre 37 milliós támogatáshoz juthat majd.