Müller Cecília: elhunyt egy 32 éves koronavírusos beteg

Közben az adatok szerint Győr-Moson-Sopron megyében növekedett leginkább a betegek száma lakosságarányosan.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóját Kiss Róbert alezredes kezdte, aki megismételte Orbán Viktor hétfői bejelentését, majd az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit ismertette. Mint mondta:

Ezután Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt a járvány friss adatairól. Elmondta, folyamatosan elemzik a szakemberek az adatokat. Jellemzően a WHO eljárás rendje szerint járnak el. Az elmúlt nap számai arra mutatnak, hogy a járvány intenzív szakaszában vagyunk. 4140 új pozitív személyt regisztráltak fertőzöttként. 103 magyar meghalt.

A legfiatalabb elhunyt 32 éves, a legidősebb 98 éves volt. 

Beszélt arról is, hogy a kórházban ápoltak száma is napról napra emelkedik. Több mint hatezren vannak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen. Jelezte, egy hét alatt másfélszeresére nőtt a pozitív teszek aránya. Pest megyében például 90 százalékkal nőtt a pozitív teszek aránya. Ugyanakkor például Csongrád-Csanád megyében 40-nel kevesebb megbetegedést regisztráltak, mint egy héttel korábban. Kiemelte, százezer főre vonatkoztatva Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a megbetegedések száma, megelőzve immár a fővárost.

A megbetegedettek 54 százalék nő, 46 százalék férfi – tette hozzá.

Müller Cecília a várható influenzajárvánnyal kapcsolatban elmondta, újabb szállítmány védőoltás érkezik hamarosan, ezért mindenki legyen türelemmel, aki be akarja magát oltatni.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán