Orosz és kínai vakcina: nem kért Magyarország kivételes eljárást az EU-tól

Az Európai Bizottság szerint ha meg is teszi végül, vállalnia kell a döntéséért minden felelősséget.

Mostanáig egyetlen tagállam sem jelezte, hogy élni kíván a kivételes eljárás lehetőségével

írja a Népszava névtelenséget kérő EU-s forrásokra hivatkozva, miután a lap EU-ban nem engedélyezett vakcinákról kérdezett. A lapnak arra a kérdésére, hogy Magyarország az illetékes európai uniós hatóság beleegyezése nélkül engedélyt adhat-e a Covid19 vírus ellen kifejlesztett orosz vagy kínai oltóanyag használatára, Stefan de Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője azt felelte:

Rendkívüli helyzetekben egy európai uniós tagállam ideiglenesen forgalomba hozhat az EU-ban nem engedélyezett gyógyszert vagy vakcinát, a döntéséért azonban teljes mértékben viselnie kell a felelősséget.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy – a rendkívüli helyzeteket kivéve – az európai uniós törvények szerint egyetlen gyógyszer vagy vakcina sem kerülhet az egységes piacra alapos vizsgálat és értékelés nélkül. Az Európai Gyógyszerügynökség engedélye jelenti azt, hogy az adott vakcina biztonságos.

A magyar kormánynak már több tagja is jelezte, hogy orosz és kínai vakcina beszerzéséről tárgyalnak, Szijjártó Péter legutóbb éppen az orosz változatról beszélt:

Szijjártó: Az orosz vakcina licencének megvásárlásáról is vannak tárgyalások
A miniszter egyes koronavírusos tünetei közben erősödtek, más tünetei gyengültek.

Kiemelt kép: