Ismét többen haltak meg egyetlen nap alatt, mint korábban bármikor

70 beteg hunyt el 24 óra alatt. Minden negyedik teszt pozitív lett.

Az elmúlt 24 órában ismét annyian haltak meg koronavírus-fertőzés következtében, ahányan korábban még nem: 70 beteg hunyt el Magyarországon egy nap alatt. Így az elhunytak száma 1889 főre emelkedett, 20 476-an pedig már meggyógyultak.

A fertőzést 3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki, ezzel 82 780 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 60 415 fő, a kevés elvégzett teszt miatt ez a szám egészen biztosan durva alulbecslés.

13 628 tesztet végeztek el, ez 26 százalékos találati arányt jelent, azaz minden negyedik teszt pozitív lett.

A WHO javaslata szerint 5 százalék alatt kell tartani a találati arányt, hogy kordában lehessen tartani a vírust. 12 százalék felett már kritikus helyzetről beszél a világszervezet.

4417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen. Ez azt jelenti, hogy tegnaphoz képest 212-vel több ember fekszik covid miatt kórházban, a lélegeztetettek száma héttel növekedett. Mindkét növekményt úgy érdemes értelmezni, hogy az elhunytak is nagy valószínűséggel kórházban, lélegeztetőgépen voltak korábban.

Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. A járvány pontos területi eloszlásáról azonban semmit nem tudni, továbbra is csak összesített számokat közölnek a hivatalos honlapon.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt