Először 3000 fölött az új fertőzöttek száma

Soha nem találtak még ennyi fertőzöttet 24 óra alatt. 40 ezer felett az aktív fertőzöttek száma.

Soha nem végeztek még el ennyi tesztet Magyarországon 24 óra alatt. Meg is lett az eredménye: soha nem is találtak ennyi fertőzöttet egy nap alatt.

Összesen 3149 magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  59 247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 41 580 fő.

Korábban jeleztük, hogy az aktív fertőzöttek száma már nem mutatja jól a járvány kiterjedtségét, mert kevés tesztet végeznek. Most rekordszámú 18 932 tesztet csináltak, de ez is kevésnek tűnik már a járvány jelenlegi fázisában:

a találati arány is rekordmagas lett, közel 17 százalék.

A WHO javaslata szerint 5 százalék alatt kell tartani a találati arányt, hogy kordában lehessen tartani a vírust. 12 százalék felett már kontrollálatlanul terjed a járvány.

Elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1425 főre emelkedett, 16 242 -en pedig már meggyógyultak. A legfiatalabb elhunyt egy 32 éves nő volt, a legidősebbek pedig 91 évesek voltak, szintén nők mindketten.

2449 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 221-en vannak lélegeztetőgépen. Ez azt jelenti, hogy szombathoz képest 204-gyel nőtt a kórházban ápoltak száma, és 16-tal többen vannak lélegeztetőn, mint tegnap voltak.

Az aktív fertőzöttek 28 %-a, az elhunytak 37%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti.

A fenti térképen az összesített számok láthatóak, azaz az, hogy a járvány tavaszi kezdete óta hányan fertőződtek meg megyénként. Aktuális fertőzöttségi számokat nem közölnek az állami hatóságok. Ezek nem is számolhatóak ki, mert sem a gyógyultak, sem az elhunytak számát nem közlik területi bontásban, így a fertőzöttek összesített számának alakulásából csak becsülni lehet erre a fontos adatra.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor