Kásler utasította a 200 fő feletti idősotthonokat, hogy oldják meg a gépi lélegeztetést

Egy e heti miniszteri utasítás fontos változásokat hoz. A kórházaknak a korábbihoz képest kétszer annyi ágyat kell készenlétben tartaniuk. Sok egészségügyi intézményből kitiltották a covidosokat és a fertőzésgyanúsakat is.

A birtokunkba jutott Kásler Miklós hétfőn kiadott egyedi utasítása, ami a járványügyi eljárásrendben hoz változásokat. Ezek közül a legjelentősebb az, hogy a 200 fő feletti idősotthonokban biztosítani kell a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, „különösen a non-invazív lélegeztetőgépek biztosítását”. Ezzel az lehet az egyik probléma, hogy ezekben az intézményekben főleg gondozók dolgoznak, nem szakápolók.

A miniszteri utasítás szerint sem koronavírussal igazoltan fertőzött, sem fertőzésgyanús beteg nem kerülhet

hacsak más miniszteri rendelkezés nem ad erre lehetőséget.

Az apás szüléseket engedélyezik továbbra is, ebben az esetben nem számít látogatónak a szülészeten az apa.

Az utasítás hosszan taglalja, hogy rendeltetésszerűen kell használni a védőeszközöket az egészségügyben, amelyeket továbbra is szigorúan védett raktárakban kell tárolni.

Fontos változás, hogy a korábbi 10 százalék helyett a kórházaknak, egészségügyi intézményeknek már ágyaik 20 százalékát kell készenlétben tartaniuk koronás betegek számára.

Az utasítás szerint már a járó- és fekvőbeteg-ellátásban elvégzett, magas kockázati besorolású elektív műtétek előtt is kötelező a PCR-teszt.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd