Müller Cecília: 4-5 hét múlva emelkedhet a halálozások száma

Online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs.
Kapcsolódó cikkek

Pénteken is online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs a magyarországi járványhelyzet alakulásáról.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központ vezetőhelyettese közölte: az elmúlt 24 órában 133 esetben kellett a rendőrségnek intézkednie, 28 alkalommal nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot tömegközlekedési járművön, 105 esetben pedig helyeken, ahol kötelező a maszk viselése. Ellenőrizték a házi karanténokat is, egy nap alatt 12 285 megjelenés volt a rendőrség részéről. A szuperkupára 14 032-en látogattak ki, 16 személynél mutattak a megengedettnél magasabb testhőmérsékletet a telepített thermo-kapuk, de 15 perc elteltével, a második mérésnél már mindannyian normális értékeket mutattak. Az arénánál egészségügyi sátrat állítottak fel. A meccsre érkező külföldieknek legfeljebb háromnapos negatív PCR-teszteredményt kellett bemutatniuk. Nyomatékosította: nem igazak azok a sajtóhírek, miszerint a kupán nem voltak megfelelőek a járványügyi intézkedések.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: a második hullám felszálló szakaszában vagyunk. Az elmúlt 24 órában 927 magyarnál mutatták ki a koronavírust, kilencen életüket vesztették. Többüknél daganatos megbetegedés volt az alapbetegség, mindannyian 57 év felettiek voltak. Ügyelni kell a higiéniai szabályok betartására, mert az idősebb vagy krónikus megbetegedésekben szenvedőknél súlyosabb lefolyással jelentkezhet a koronavírus, ők nagyobb veszélyben vannak.

Már korábban felállították azon egészségügyi intézmények listáját, amelyek a gyanús esetekkel foglalkoznak. Ha itt beigazolódik a betegség, a Covid-ellátó központokban kezelik a betegeket. Kiemelte: nagyon fontos a megfelelő, 20-30 másodpercig tartó kézmosás, a hüvelyk ujjat sem szabad kihagyni. Csak engedélyszámmal rendelkező fertőtlenítőszereket szabad használni, ez a szám a címkén található.

Müller Cecília elmondta: térítéses teszteket már alig kérnek, mivel a nyár elteltével kevesebben térnek haza külföldről, így csökkent a térítéses PCR-tesztek száma is.

Újságírói kérdések:

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán