Uniós beruházások szemetét illegálisan hordták egy telekre Sümegen, mire több helyi is követni kezdte a rossz példát

Az is kiderült, hogy az önkormányzat biztatta erre a kivitelezőket.

Sümeg több milliárdnyi forint támogatást kapott az elmúlt években az uniótól, és az ebből megvalósuló beruházások egy része során keletkezett szemetet ugyanakkor illegálisan, azaz nem erre kijelölt helyszínen tárolják – ez derül ki a 444.hu helyszíni riportjából.

A hulladékkupac nagy része két önkormányzati beruházásból származik: az egyik egy újonnan létesített körforgalom az Árpád út, Kossuth Lajos utca, Petőfi Sándor utca és a Flórián tér kereszteződésénél, amelyhez az Európai Unió több mint 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. A másik projekthez 80 millió forinttal járult hozzá az EU. A két kivitelező a Strabag és egy városi cég volt – derül ki a riportból.

A cikk megemlíti, hogy „mindkét kivitelező vállalta vállalkozói szerződéseikben, hogy a munka során keletkező hulladékot a saját költségén elszállítja.” Ez azonban láthatóan nem történt meg. Ráadásul – amint az a Strabag válaszából kiderült – „az önkormányzat jelölte ki nekik a Sarvaly utcai területet a körforgalom építéséből származó bontási hulladék lerakására, csakúgy, mint minden más, a projektben részt vevő vállalkozó számára.”

Az illegális hulladék-lerakás példája gyorsan ragadós lett. „A lakók az elmúlt nagyjából másfél évben, mióta a lerakóhely létezik, többször látták, hogy magánemberek viszik oda a főleg építkezésekről származó szemetüket” – olvasható a cikkben, ami azzal zárul, hogy a portál érdeklődése után a Strabag állítólag elszállított a helyszínről egy adag szemetet.

Képünk illusztráció: MTI /Czimbal Gyula