Életveszélyes állapotban van két koronavírusos magyar fiatal

Műtüdőn keresztül lélegeztetik őket az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben.

Életveszélyes, válságos állapotban van két olyan, koronavírusos fiatal, akit az Országos Korányi Pulmonógiai Intézetben kezelnek – jelentette ki Elek Jenő főorvos, az Országos Onkológiai Intézet intenzív osztályának vezetője a Spirit FM műsorában. A főorvos hozzátette, hogy a két páciens nem lélegeztetőgépen van, hanem úgynevezett műtüdőn. A felépülési esélyeikkel kapcsolatban annyit tett hozzá, hogy voltak már olyanok, akik hasonló állapotból felépültek és már otthon vannak.

Elek Jenő azt mondta, hogy Magyarországon a legtöbb beteget a Korányi látta el, és ugyan az intézet vált a legveszélyeztetettebbé, de sem kollégája, illetve sem más betegségben szenvedő beteg nem fertőződött meg a koronavírussal. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy az épület adottságai lehetővé tették, hogy zsiliprendszert alakítsanak ki.

A főorvos elmondta, hogy náluk a halottak nagy része biztosan nem koronavírusban halt meg,

hanem ez egy picit hozzájárult ahhoz, hogy az illetőt elveszítsük. Az is lehet, hogy csak az az életmódváltás, ami a kórház volt az ő számára, elég volt ahhoz, hogy a beteg meghaljon. Teljesen egészséges 30-40 éves betegeink is voltak, akiknek óriási nagy csatát kellett vívnia az életéért.

Elek Jenő úgy véli, hogy Magyarország az ágyszámbiztosítással és a technika biztosításával felkészült a nagyon nagy bajra, amely nem következett be.

Hogy ezt mennyire kell visszafejleszteni, nehéz megmondani. Érdemes egy olyan tartalékot képezni az egészségügyben, mint régen volt a tartalékos állomány a honvédségnél, akik könnyebben bevethetőbbek,

tette hozzá.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton