Strasbourg kimondta: Kövér megsértette a sajtószabadságot az újságírók kitiltásával

Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyhangú döntést hozott az ügyben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddden Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből, írja az Index.

A kitiltott újságírók között volt a 24.hu munkatársa is, aki olyan helyen forgatott, ahol előtte is, és ahol korábban is szabad volt. A videóban maga a házelnök, Kövér László is feltűnt, igaz, hallgatag volt. Kollégánk arra lett volna kíváncsi, mit szólnak a politikusok az MNB-s költésekhez.

Az ügy panaszosai voltak még az Index, a hvg.hu és a nol.hu újságírói is.

Hazai jogorvoslati lehetőség híján a hat újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult. Beadványában, ahonnan az előző felsorolás is származik, a TASZ kifejtette, hogy az indokolatlanul jogkorlátozó parlamenti sajtószabályzat működtetésével Magyarország megsértette az újságírók szólásszabadságát, a tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz való jogát, mivel nem dolgozhattak a közügyek megvitatásának legfontosabb helyszínén, a Parlamentben, és az átláthatatlan döntés ellen nem élhettek jogorvoslattal.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás