MNB: a koronavírus felpörgetheti a piramisjátékokat is

Az első negyedévben mintegy 1 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki.

A vírusveszély miatt otthonról online dolgozó több munkavállaló és az alacsony betéti kamatok miatt aktívabbá válhatnak az engedély nélküli internetes befektetési –  sokszor piramisjátékot folytató – szolgáltatók. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közleménye szerint az első negyedévben közel egymilliárd forint bírságot szabtak ki jogosulatlan szolgáltatókra.

A jegybank felhívta a figyelmet arra, hogy gyanúsak a gyors, extrém magas és kockázatmentes hozamot, a munka nélkül bárkinek elérhető passzív jövedelmet vagy éppen a “tőzsde titkait” kínáló ajánlatok, agresszív reklámok, készpénzes ügyletek és súlyos kárt okozhatnak a nem kellően körültekintő befektetőknek.

A vírusveszély idején megnövekedett internethasználat és az alacsony betéti kamatok a kétes befektetések felé terelhetik a pénzügyekben kevéssé járatos kisbefektetőket. Az MNB csak idén az első negyedévben 4 új piacfelügyeleti eljárást indított jogosulatlan pénzügyi, befektetési szolgáltatókkal szemben. A jegybank emellett az ezen időszakban lezárt korábbi ugyanilyen esetek miatt 4 határozatában összesen 973,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az engedély nélküli tevékenységek miatt – összegezte a jegybank közleménye. Az MNB emellett az első negyedévben 5 természetes személy részére összesen 10 millió forint eljárási bírságot szabott ki különböző, jogosulatlan tevékenységet vizsgáló piacfelügyeleti eljárásaiban – közölték.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu