Maruzsa Zoltán: Nem lesz lázmérés az érettségi vizsgák előtt

Több mint 84 ezren érettségiznek jövő héttől, köztük egy csaknem 70 éves ember is.

Az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára adott tájékoztatást a jövő heti érettségi vizsgákról. Maruzsa Zoltán elmondta, hétfőn kezdődnek az érettségik, nem történt olyan esemény, ami miatt a vizsgákat el kellene halasztani, a járvány kontroll alatt van.

Az államtitkár ismertette, több mint 84 ezer fő tesz majd érettségi vizsgát, mindössze 2455 diák lépett vissza az idei vizsgáktól a koronavírus-járvány miatt. Tehát – mint mondta – a tanulók 97 százaléka vizsgázni akar. Hozzátette, a visszalépés lehetősége továbbra is biztosított.

Maruzsa Zoltán kiemelte, nem lesz lázmérés az érettségi vizsgák előtt.

Az alapelv ugyanis az, hogy aki beteg, az ne vegyen részt a vizsgán, aki pedig ennek ellenére részt akar venni, az gyógyszerrel egyébként is le tudja vinni a lázát. Tehát nem látják értelmét a lázmérésnek.

A biztonsági intézkedésekről szólva elmondta:

Maruzsa elmondta továbbá, hogy több mint 1100 helyen tartják meg a vizsgákat, amelyre 12 millió oldalnyi feladatlapot nyomtattak ki. Ezeket 26 teherautó szállítja ki hat napon keresztül. Az államtitkár hozzáfűzte a legidősebb vizsgázó egy majdnem 70 éves személy lesz, aki nem lépett vissza az érettségitől.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu