Matolcsy György: Az MNB 3000 milliárd forint új forrást adott a gazdaságnak 

Átfogó döntésekről döntött az MNB monetáris tanácsa.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa átfogó intézkedésről döntött, közölte Matolcsy György kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Ott tartunk, hogy veszélybe került mindaz, amit az elmúlt tíz évben elértünk

– szögezte le a jegybankelnök.

A mostani intézkedések azt célozzák, hogy Magyarország visszakerüljön a koronavírus-járvány előtti dinamikus, gyors felzárkózási pályára, jelezte. Ehhez pedig a pénzügyi rendszert megerősítő döntéseket hoztak.

A főbb tudnivalók a következők:

Az MNB ezekkel a lépésekkel 3000 milliárd forint új forrást adott a gazdaságnak

– hangsúlyozta Matolcsy.

Nagy Márton alelnök elmondta: a Monetáris Tanács változatlanul hagyta az egynapos betéti kamatot, az alapkamatot, de eközben az egynapos hitelkamatát és az egyhetes fedezethitel eszközkamatát emelte, azaz a kamatfolyosó 190 bázispontra bővült.

A jelzáloglevél-vásárlási programot újraindítják, ennek és az állampapírpiac erősítése kiemelten fontos, közölte.

Ma az MNB által felügyelt valamennyi pénzügyi piac jobb állapotban van, mint hat éve, vagy a 2008-as pénzügyi válság időszakával összevetve

– jelezte Kandrács Csaba alelnök.

Mint mondta: mára számos olyan szabályozó eszköz létezik, amely szavatolja, hogy ne léphessenek fel újra a 2008 után fellépő rendszerszintű problémák.  Kandrács leszögezte: lesz fogyasztóbarát személyi kölcsön is a következő évtől.

A tőkepiaci és a pénztári szektor is stabil, az MNB a járvány idején is elvárja a pénzügyi intézetektől, hogy magas szintű szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek, megfelelő biztonsági körülmények között

– mondta.

Zárásként hozzátetette: Magyarország és pénzügyi piacai a válság utáni időszak nyertesei között lehetnek. Az MNB ezt minden eszközével támogatni fogja.

Matolcsy zárásként elmondta: az eddigi intézkedések a kormány és a jegybank részéről eszközölt intézkedések által megszületett Magyarországon a bizalom, és bízik abban, hogy a bizakodás is megszületik majd általuk.

A forint biztonságban van, egy sor intézkedéssel a gazdaságot is biztonságba helyezzük

– fogalmazott.

A jegybankelnök azt gondolja, hogy történelmi bravúr lenne elérni a 2 százalékos növekedést, de hisznek benne, hogy ez sikerülni fog.

Matolcsy végül bejelentette:

új 20 forintosunk lesz, az egyik oldalán az olvasható majd, hogy „tisztelet a hősöknek”.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu