Koronavírus: mérlegen a félelem

A Medián azt mérte, miként viszonyul a magyar a járványhoz.

A HVG megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a magyarok elsöprő többsége (83%) úgy érzi, elég információt kap a koronavírus-járványról. Erre egy hónappal korábban csak 47% adott pozitív választ. A többség (57%) „nagyon vagy „inkább” elégedett a hivatalos tájékoztatással is.

A kormány hatékonyságával kapcsolatban jobban megoszlanak a vélemények. 44 százalék bízik abban, hogy a kabinet kezelni tudja a helyzetet, megóvja az embereket. Ebben 26 százalék kételkedik, 30 százalék bizonytalan. Nagy szerepe van a pártszimpátiának, a Fidesz-szavazók 81 százaléka elégedett a tájékoztatással, 79 százalékuk bízik a kabinet kompetenciájában.

Az egészségügy, a kórházak felkészültségében a többség (37%) „inkább” vagy „egyáltalán nem” bízik, 32 százalék „nagyon” vagy „inkább” bízik, 31 százalék bizonytalan. Az egészségügyi ellátás sikerében a fideszes szavazók többsége (56%) hisz.

A többség (53%) támogatja a járvány ellen – a felmérés időpontjáig – hozott intézkedéseket. (Az adatfelvétel idején még nem született meg a döntés az iskolák bezárásáról, arról megoszlottak a vélemények: 47 százalék voksolt a kényszerszünet mellett, 42 százalék ellene. A fideszesek 55 százaléka is.)

Maradj otthon! Még nem akartak

Az életmódváltásra az emberek többsége múlt héten még nem készült fel. 56 százalékos többségben voltak, akik azt mondták, ugyanúgy eljárnak otthonról, mint eddig. A 30 év alattiaknál ez az arány még nagyobb (65%) volt, de a 60 évnél idősebbek közül is csak 12 százalék mondta azt, hogy nem fog kimozdulni.

A válaszadók 53 százaléka komolyan aggódik a koronavírus miatt, de még közülük is 39 százalék készült arra, hogy eljár otthonról. A kutatók szerint könnyen lehet, hogy ezt kényszerűen, munkájuk miatt tervezték így.

A nagy többség a szigorúbb korlátozásokat is vállalná. 85 százalék mondta azt, betartaná azt is, ha csak mindenki hetente kétszer hagyhatná el az otthonát. Ugyanennyien fogadnák el, ha a járvány leküzdéséig a patikák és élelmiszerboltok kivételével mindent bezáratna a kormány.

A szakmai előrejelzésekhez képest a magyarok viszonylag optimistán ítélték meg azt, mikorra cseng le a járvány. A legtöbben (45%) abban bíznak, hogy az csak egy-két hónapig tart. 27 százalék mondta azt, ennél tovább, de fél évnél rövidebb ideig tart. 4 százalék számolt fél évvel, 1 százalék fél évnél hosszabb, egy évnél rövidebb idővel és szintén 1 százalék egy évvel. 22 százalék nem tudta.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök virológusokkal egyeztet a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges intézkedésekről. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher