Nem fizeti ki az intézményfenntartó a bicskei gyermekotthonban molesztált áldozatok kártérítését

Nem áll módjukban.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak (SZGYF) „nem áll módjában” teljesíteni a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatainak kártérítési igényét és annak 30 napon belüli megfizetését – derül ki a Népszava birtokába jutott főigazgatói válaszból.

A bicskei gyermekotthon volt igazgatója, Vásárhelyi János áldozatai ugyanis kártérítési igényt nyújtottak be azokhoz az intézményekhez, amelyek fenntartói vagy felügyelői voltak az otthonnak. Az SZGYF 2013 óta fenntartója az intézménynek. A sértettek a hivatalok megkeresésével párhuzamosan a bíróságra is benyújtják polgári peres kártérítési igényüket.

Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója azt írta, hogy a gyermekotthon fenntartójaként megtettek minden szükséges intézkedést – így azonnali hatállyal leváltották az intézmény igazgatóját – amikor a tudomásukra jutott az ügy.

Az nagyon rossz, ha az az irány, hogy a magyar állam nem felelős, különösen az áldozatsegítés évében. A csapból is az folyik, hogy a hatóságok és intézmények kiállnak az áldozatok mellett, mégsem vesznek rólunk tudomást. Mulasztottak, mégis azt mondják, hogy nincs felelősségük és nem fizetnek

– reagált a hírre Pop Mert Julián, aki áldozatként a botrány egyik kirobbantója volt.

Kiemelt kép: Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója (MTI/Bruzák Noémi)