Több mint 500 ügy van, ahol a rossz börtönviszonyok miatti kártérítést még nem fizette ki az állam

Ennyi jogerős ítéletet negligálhat az állam.

Jelenleg 511 olyan ügy van, amelyben már jogerősen kártérítést ítéltek meg rossz börtönviszonyok miatt, de a pénzt még nem fizette ki az állam az érintettnek – írja a Népszava. Hozzáteszik: ezt az 511 esetet alighanem már érinti az a törvényjavaslat, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be tegnap a parlamentnek. A javaslat szerint ugyanis június 15-ig felfüggesztik a rossz börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését.

Haladéktalanul leállítja a kártérítések kifizetését a kormány
Szeptemberre fel akarják számolni a börtönök túlzsúfoltságát.

Tegnap mi is megírtuk: a javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg – mondta a miniszter.

A Népszava emlékeztet: azt egyelőre nem lehet tudni, miben tér majd el az új javaslat a jelenlegi büntetés-végrehajtási törvénytől, amely rögzíti, hogy az elítélt számláján megjelenő pénzből le lehet vonni a sértettnek vagy családjának megítélt kártérítést.

A javaslat alapján ügyvédeknek nem lehet majd átutalni a megítélt kártérítést, csak a fogvatartott vagy már szabadult korábbi elítélt számlájára küldheti az igazságügyi tárca. Eddig azzal indokolták a változtatások szükségességét, hogy „bűnözőknek nem fizetünk”, a változtatás viszont azt jelenti, hogy ettől kezdve csakis a bűnözőknek fizetnek. A jogász arra is felhívta a figyelmet: teljesíthetetlennek tűnik a benyújtott törvénytervezetnek az az elvárása, hogy szeptember végéig megszüntetik a hazai börtönök zsúfoltságát

– írja a napilap.

Kiemelt kép: Őrtorony és szögesdróthalmaz a Márianosztrai Fegyház és Börtön magas kerítésfalán, ahol több száz politikai elitélt, köztük Mindszenty József bíboros-hercegprímás is raboskodott a Rákosi-korszakban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba