Lehet, hogy gyógyítható az influenza, de jobb inkább elkerülni

Az influenza az egyik leggyakoribb, nagy tömegeket érintő, gyorsan terjedő vírusos légúti megbetegedés. A vírusa kisebb-nagyobb mértékben rendkívül gyorsan változik, a nagyobb változások miatt átlagosan 10-15 évente globális járványt is okoz.

Bár az influenza nem tűnik különösképpen veszélyes betegségnek, a vírus nagyon ellenálló, és gyorsan változik – azokra pedig, akiknek valamilyen okból gyengébb az immunrendszere, halálos is lehet. Éppen ezért jobb elkerülni, mint gyógyítani, előbbi ráadásul nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk, és csak egy kis odafigyelést igényel.

Az influenza az egyik leggyakoribb, nagy tömegeket érintő, gyorsan terjedő vírusos légúti megbetegedés. A vírusa kisebb-nagyobb mértékben rendkívül gyorsan változik, a nagyobb változások miatt átlagosan 10-15 évente globális járványt is okoz. De óriási járvány nélkül is minden évben viszonylag magas a fertőzöttek száma, akik között akad, aki enyhébb tüneteket okozó, inkább bosszantó megbetegedéssel szembesül, és sajnos olyan is, akinél nagyon súlyos fertőzés lép fel.

Hazánkban minden évben a késő-ősztől kora-tavaszig terjedő időszakban, de leginkább januárban lépnek fel kisebb nagyobb influenzajárványok, amelyek 2-3 évenként több százezer megbetegedést okoznak. Ezt nevezzük szezonális influenzának.

A vírusnak három fajtája van

A nagyobb járványokért az A és a B típus a felelős, a kisebb megbetegedésekért általában a C. A betegségből általában hét napig tart teljesen felgyógyulni. A vírus elsősorban a légutakat fertőzi meg, tüneteket viszont az egész testben okoz. A jellemző láz, végtagfájdalom, torokfájás és gyengeség általában néhány napig tart, majd megindul a gyógyulás.

Az influenza vírusára a szervezet úgy reagál, mint minden más kórokozóra: az immunrendszer felismeri a vírus felszíni fehérjéit, és azokhoz kapcsolódni képes ellenanyagot termel. A szervezetnek nagyjából 7 napra van szüksége elegendő antitest termelésére, ezért van az, hogy a gyógyulás jellemzően egy hétig tart. A testünk általában ügyesen meg tud birkózni az influenzával, még akkor is, ha a vírus gyorsan mutálódik– probléma akkor adódik, ha felülfertőzés alakul ki. Ekkor ugyanis már komoly veszélyeket is rejthet magában az egyébként ártalmatlannak tűnő megbetegedés, ráadásul akaratlanul is megfertőzhetünk olyanokat, akikre különösen veszélyes a kór.

Azokat, akik valamilyen oknál fogva legyengült immunrendszerrel rendelkeznek, vagy esetleg várandósok, szövődmények is sújthatják, amelyek viszont már kifejezetten veszélyesek lehetnek. Ilyen szövődmény például a tüdő- vagy az agyhártyagyulladás, amivel az egyébként is legyengült szervezet már sokkal nehezebben birkózik meg.

Az influenzás elhalálozások oka általában ilyen felülfertőződés vagy az alapbetegség súlyosbodása.

Különösen veszélyeztetettek a csecsemők, az idősek (a halálesetek 80%-a 60 évesnél idősebb emberekhez köthető), a krónikus tüdő-, szív-, máj- vagy vesebetegségben szenvedők, a cukorbetegek, valamint a bármely okból csökkent védekezőképességűek, akik immunhiányos állapotban élnek. Számukra egy egyszerű influenza is halálos kimenetelű lehet.

Ami a betegség gyógyítását illeti, az enyhébb esetek nem igényelnek a pihenésnél és a rengeteg folyadéknál, esetleg lázcsillapítónál komolyabb orvosi kezelést. Mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni, ha a betegnek krónikus alapbetegsége van, ha várandós, ha egy évesnél fiatalabb, ha állapota hirtelen rosszabbodik, ha 5 nap után nem javul az állapota – vagy bárkinek, aki a különösen veszélyeztetett csoportba tartozik. A fiatal felnőtteknél is kialakulhat veszélyes tüdőgyulladás, akkor is, ha nem immunhiányosak, így hosszú rosszullét után érdemes orvos segítségét kérni, hogy megelőzzük a bajt.

A prevenciót persze még korábban érdemes elkezdeni. Főleg azoknál célszerű megelőzni az influenzát, mint gyógyítani, akik a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak, mint pl. a 60 éven felüliek, szív – és érrendszeri betegségben szenvedők és a várandós kismamák vagy azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik. A vírus cseppfertőzéssel terjed, ezért a járványszezonban érdemes ügyelni, hogy tömegközlekedésen ne nyúljunk az arcunkhoz, mossunk gyakrabban kezet, vagy akár maszkot is hordhatunk. Ügyeljünk arra, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, együnk elég zöldséget és gyümölcsöt, és aludjuk ki magunkat, amilyen gyakran csak tehetjük. A veszélyeztetett kategóriákba sorolható embereknek erősen ajánlott a védőoltás is, hiszen számukra az influenza nem egyhetes szenvedést, hanem komolyabb veszélyeket is tartogathat.

Szponzorált tartalom

A cikk a Sanofi támogatásával készült.