Jövő héten elfúj minket a vihar

Lesz minden a héten: 100 km/h-s szél, eső, néhol hó, fagy, meg plusz 15 fok.

Viharos széllel kezdődik a jövő hét, emellett napsütésre és csapadékra is számítani lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

A veszélyjelzésükben azt írták: vasárnap estétől a Dunántúlon megerősödik a délnyugati szél, a késő esti órákban már viharos széllökések is lehetnek. Az éjszaka tovább erősödik a légmozgás, már országszerte lehet számítani erős széllökésekre, a Dunántúlon viharos, a délnyugati megyékben esetleg erősen viharos (90 kilométer/óra feletti) lökésekre is. A hétfő délutáni órákban egy hidegfront is érkezik, melynek környezetében az északnyugati irányba forduló szelet országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (akár 80-100 kilométer/órás) széllökések is kísérhetik. A hétfő esti órákra a front átvonultával átmenetileg csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban az északi országrészben ismételten erősen viharossá fokozódik a szél.

A viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre.

Az előrejelzésben azt írták: kora délutánig főként az ország északi felén szórványosan, majd délebbre is, és immár nagy területen várható eső, zápor, a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 7 fok között alakul a hőmérséklet, délnyugaton lesz az enyhébb idő, fagy csak északkeleten lehet, de reggelre már ott is melegszik a levegő. Napközben 10-15 fokig melegszik a levegő, de nyugaton egy-két fokkal melegebb, északkeleten hidegebb lehet.

A további napokban:

Kiemelt kép: Szélviharban kitört villanyoszlop a Bács-Kiskun megyei Kisszálláson 2019. november 13-án. MTI/Donka Ferenc