Ha cigánygyűlölő lenne, már nem a BAZ megyei kórházban dolgozna, közölte az orvos, akit azzal vádolnak, hogy meddővé tett egy nőt

Nagy Gábor szerint belső vizsgálat bizonyítja, hogy minden szabályosan történt.

Nagy Gábor orvosigazgató szerint bizonyítékok sora mutat arra, hogy valótlanságot állítanak azok a hírportálok, amelyek szerint a miskolci kórházban eltávolították egy romának vélt nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyermeket – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a bizonyítékokként az orvos az aláírt jelentést és a belső vizsgálatot sorolta fel.

Nagy arra reagált, hogy a 168 Óra pénteki cikkében azt állították: egy 26 éves nő csak nemrég szembesült azzal, hogy három évvel ezelőtt mindkét petevezetékét eltávolították beleegyezése nélkül.

A miskolci kórház szülész-nőgyógyászati osztályát tíz éve vezető orvos a napilapnak azt mondta: a nőt görcsös alhasi fájdalmai miatt előbb a járó-, majd fekvőbeteg osztályra vették fel, a vizsgálatok után egyértelművé vált méhen kívüli terhessége. A szükséges műtétről szakmai konzultáción döntöttek, a beteg pedig a tájékoztatás után a beleegyező nyilatkozatot is aláírta.

Hozzátette: a műtét közben szakmai tanácsért az orvosigazgatót is felhívták, a hírportál állításával ellentétben pedig csak a baloldali petevezetéket vették ki. (A 168 Óra nem azt állította, hogy a másik petevezetéket is kivették volna, hanem hogy az annyira roncsolódott, hogy a nő meddővé vált.) Nagy valótlannak nevezte azt az állítást, hogy az operáció közben azt az instrukciót adta, hogy

vegyék ki mindkét petevezetékét a cigánynak!

Azt is mondta, hogy nem cigánygyűlölő,

ha az lenne, már rég nem a BAZ megyei kórházban dolgozna,

ráadásul az operált nő nem is roma származású. Ezt egyébként a nő is elmondta, ahogy azt is, hogy ennek ellenére hitték romának.

A nő, kórházi dokumentációkkal igazoltan, hatszor járt azóta az intézményben, és a zárójelentésben is mindent világosan leírtak.

Azt, hogy valójában mi történt tehát 2016-ban, műtéti leírás, fénykép, szövettan, patológiai jelentés és a nő zárójelentése is bizonyítja

– mondta Nagy Gábor a lapnak.

A miskolci kórház főigazgatója az orvosigazgató tájékoztatása szerint a médiahírek miatt belső vizsgálatot rendelt el, és a külső igazságügyi orvosszakértő is megállapította, hogy a szakmai szabályok szerint történt a beteg gyógykezelése.

Nem ez az első eset ugyanakkor, amikor a miskolci kórház a romákkal szembeni bánásmód miatt jelenik meg a médiában. Az Index 2017-es cikke szerint egy roma nőt pofonnal fenyegettek, amikor szülés közben kiabált, majd egy orvos azt közölte vele, hogy

Ti, cigányok úgyis csak a pénzért szültök!

Az akkori perben a nőnek adtak igazat, pedig a kórház dolgozói összezártak az orvos mellett, aki részt vett az ügy belső vizsgálatában is, ami akkor is mindent rendben talált.