Megjelölte a vitás pontokat az USA és az Orbán-kormány közt az amerikai nagykövet

David Cornstein újévi beszédet mondott, és sokat beszélt az oroszokról.

Faceboon tette közzé újévi beszédét az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Cornstein.

A nyolcperces videóban a nagykövet előbb hosszan beszélt a két ország közti sikerekről, később azonban a vitás pontokról is szót ejtett.

A politikai kapcsolatokban sikerként említette meg Mike Pompeo februári látogatását, valamint azt, hogy Donald Trump májusban a Fehér Házban fogadta Orbán Viktort.  Cornstein leszögezte: nagyra értékelik, hogy Magyarország – egy évvel miután az USA Jeruzsálembe költöztette a nagykövetségét – diplomáciai képviseletet nyitott a városban, az európai országok közül elsőként. Cornstein szerint a kereskedelmi forgalom a két ország között tavaly 5,3 milliárd dollár volt és az amerikai cégek 105 ezer embernek adnak munkát Magyarországon. A nagykövet ezenkívül hosszan beszélt arról, hogy mennyi magyar diák tanul az Egyesült Államokban, valamint hogy mennyi magyar utazik az USA-ba. Magyar cégvezetők júniusi amerikai látogatását is pozitívan értékelte a nagykövet, ahogy az amerikaiak novemberi Franchise Misszóját is.

A nézeteltérések kapcsán azonban kifejtette az amerikai nagykövet:

Mindebből elég egyértelműen kiderült az, hogy a pozitív összkép ellenére az amerikai kormányzatnak Orbán oroszbarát politikájával van gondja, és ezen szeretne változtatni már ebben az évben is.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a budapesti amerikai nagykövetségen 2018. december 6-án. Orbán Viktor az amerikai nagykövetségen megnyitott részvétnyilvánító könyvben tett bejegyzéssel rótta le kegyeletét George H. W. Bush volt amerikai elnök emléke előtt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs