Tizenkét év fegyházra ítélték az 1997-es békéscsabai rablógyilkosság elkövetőjét

Az elhagyott maszkjában lévő hajszála buktatta le 20 évvel később. Az ebből vett DNS ugyanis teljes egyezést mutatott az FBI adatbázisában lévő mintával.

Enyhítette, jogerősen tizenkét év fegyházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 1997-ben, újév napján egy rablás során agyonlőtte egy békéscsabai áruház raktárnak a vezetőjét. Az elkövetőt húsz évvel később sikerült azonosítani.

A táblabíróság nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek az 52 éves vádlottat, aki a büntetés négyötödének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A férfinak vissza kell fizetnie az elrabolt csaknem két és fél millió forintot is.

A férfi 1996 végén kapta a tippet egy békéscsabai cégnél pénztárosként dolgozó ismerősétől, hogy munkaszüneti napokon csak egy ember tartózkodik a vállalkozás raktáráruházában, akire rá lehet ijeszteni, hogy kinyissa a páncélszekrényt.

Újév napján kora reggel a férfi Békéscsabára utazott, magával vitt egy illegálisan vásárolt 9 milliméteres kaliberű pisztolyt és egy maszkot. A kerítésen bemászott a telekre, elrejtőzött, majd a 44 éves raktárvezető után ment, aki éppen a páncélszekrénybe pakolt. A férfi pisztollyal fenyegetőzve követelte a pénzt a raktárostól, aki egy üveggel hadonászva próbálta eltéríteni őt a szándékától.

A támadó ekkor mellkason lőtte. Ezután a feltápászkodó férfit hasba, amikor pedig menekülni próbált, hátba lőtte. A raktárvezető néhány másodpercen belül meghalt. A férfi magához vette a páncélszekrényben lévő 2,5 millió forintot és a kerítésen átmászva távozott, de közben elhagyta a maszkot. Jó húsz évvel később ez lett a veszte.

A maszkban talált hajszálból vett DNS minta alapján sikerült azonosítani:  20 évvel később DNS-mintát vettek az akkor más bűncselekmény miatt fegyházban lévő férfitól, s azt összevetették az FBI-hoz korábban kiküldött, annak adatbázisában található mintával, ami teljes egyezést mutatott.

A táblabíróság döntésével enyhített az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék által kirótt húszéves büntetésen.