Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek minősülhet a csicskaként meghalt koldus ügye

A férfi fél órán keresztül verte vascsővel, majd mínusz hét fokban kitette az udvarra.

Csütörtökön az orvosszakértők és egy tanú meghallgatásával folytatódott a Debreceni Ítélőtáblán annak a férfinak a pere, akit azzal vádoltak, hogy vascsővel vert agyon egy hajléktalant tavaly januárban Debrecenben. R. L.-re  nem lehetett rábizonyítani a gyilkosságot, ezért a Debreceni Törvényszék testi sértés miatt, mint különös visszaesőt 4 év fegyházra, és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte első fokon. Az ítélet ellen az ügyész téves minősítés miatt súlyosításért, míg R. L. és védője enyhítésért fellebbezett.

R. L. Debrecenben hajléktalanként élt, az éjszakái egy részét hajléktalan szállón töltötte, máskor pedig lakatlan ingatlanokban húzta meg magát. A két sértett hozzá hasonlóan a városban kéregetett. Tavaly januárban Á. D. megjelent az Arany János utcában található egyik lakatlan ingatlanban, ahol jelen volt R. L. és a később elhunyt áldozata, K.I. is. Á. D. odaért, s akkor hallotta, hogy R. L. hangosan szidalmazta a hajléktalan társát, amiért nem koldult elég pénzt.

A férfi „csicskáztatta” K. I.-t, majd puszta kézzel és egy 115 centiméter hosszú vascsővel legalább fél órán keresztül verte. Á. D. látva a társa kiszolgáltatott helyzetét felszólította a férfit, hogy hagyja abba a verést, ekkor R. L. két alkalommal őt is megütötte a vascsővel.

Ezt követően mind a hárman lefeküdtek aludni. Éjjel a támadó R.L. az elgyengült és vérző sérüléseket is szenvedett áldozatát kihúzta az udvarra és magára hagyta. A szerencsétlenül járt áldozata megpróbálta elhagyni az udvart, azonban a lába beszorult egy raklapba, elesett és eltört a lába. Így mozgásképtelenné vált. Aznap éjfél tájban a külső hőmérséklet -7 fok volt már. A rendőrség gépkocsizó járőrszolgálata hajnali 1 óra után észlelte az udvaron fekvő hiányos öltözetű koldust, aki feltehetően kihűlt. A beteget kórházba szállították, de a gondos ápolás ellenére meghalt.

A táblabíróságon meghallgatott szakértők elmondták, hogy az áldozat sorozat bordatöréseket is szenvedett, de hogy melyik sérülését mikor és hogyan szenvedte el, azt nem tudták pontosan megállapítani. Az ítélőtábla megállapította, hogy a férfi által elkövetett bűncselekmény különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértésnek is minősülhet. A következő tárgyalás november 4-én lesz.