Alföldi Róbert: nem kell nyalni a hatalom seggét

A színész-rendező szerint egyáltalán nem szabad behódolni.

A szeged.hu idézi Alföldi Róbertet, aki a helyi tévé Szemközt című műsorában azt mondta, egyértelműen egy város politikai vezetésétől függ, hogy hívhatják-e őt egy színházba.

Vannak bizonyos jelek, amelyek arra mutatnak, hogy attól, hogy ha az ember bizonyos ügyekben megszólal, illetve nem rejti véka alá, hogy nem azt az irány szereti, amelybe tart az ország, ez bizonyos szempontból beszűkíti azokat a lehetőségeket, ahova lehet dolgozni.

Ő közvetlenül nem politizál, eddig is csak társadalmi, közéleti kérdésekben szólalt fel, amikor a közösségről próbálták egyes csoportjait leválasztani.

A színész-rendező szerint Szeged a legélőbb vidéki város és szabad. Számára ugyanis már az szabadságot jelent, ha színházi munkájában nem kerül elő, ki a városvezető.

A Szegedi Nemzeti Színházban általa rendezett Bulgakov-darab, amely éppen a művészet és a hatalom viszonyáról szól, aktualitása miatt érdekes. A Molière, avagy az álszentek összeesküvése nem attól politikus, hogy bárkit fel lehet benne ismerni, hanem attól, hogy azt mutatja meg,

mennyire kell kinyalni a hatalom seggét.

A mai magyar valóságból vettek a példákat.

Azok a kérdések vagy döntési helyzetek, amikbe Molière is kerül, azokba én is kerültem.

A Nemzeti Színház volt direktora szerint kis engedményeket sem lehet tenni a hatalomnak, annak semmilyen szinten sem szabad behódolni.

„Milyen cenzúra?”– interjú a direktorral, aki kitiltotta Pécsről Alföldit
Vincze Balázs politikai aktivistának tartja a rendezőt.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu