A tűzoltók közel háromnegyede gondolt már a pályaelhagyásra

A tűzoltók szakszervezet közvélemény-kutatása gyászos képet fest a tűzoltók hangulatáról.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a tűzoltók körében elvégzett közvélemény-kutatásában vizsgálta, hogy az új életpályamodell milyen hatással van a ténylegesen tűzoltó szolgálatot teljesítőkre.

A szakszervezet szerint ugyanis az életpályamodellt csak a tűzoltókra rátelepedett „szakmai” vezetés, azaz a Katasztrófavédelem és a Belügyminisztérium tartja óriási sikernek, „a tűzoltók szemében azonban megalázó és a hivatást lealacsonyító” „tákolmány”.

A szakszervezet álláspontja elég világos: szerintük a rendvédelmi ágazatot érintő jelenlegi intézkedések egyenes következménye, hogy csökken a létszám, ami viszont rossz hatással van a lakosság biztonságára, a tűzoltás, a balesetek és a természeti csapások okozta életveszély és anyagi károk elhárítására.

A felmérés szerint a tűzoltók 73,9 százalékának, azaz közel háromnegyedének már megfordult a fejében, hogy elhagyja a hivatást. Ebből közel 10 százalékot tesz ki azok aránya, akik már nem csak gondoltak rá, hanem el is indították a kilépésüket.

A szakszervezet közleménye szerint a kilépéssel kacérkodók döntő többsége a megalázóan alacsony fizetéssel és a korengedményes nyugdíj megvonásával indokolta, hogy váltani akar, de nagyon sokan válaszoltak úgy, hogy elegük van a “hatalmaskodó és megfélemlítő rendszerből, a felső vezetők szakmai dilettantizmusából és a megalázó bánásmódból”.

A válaszadók szinte kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a helyzet orvoslása csak a magasabb bérekkel és a kedvezményes nyugdíj visszaállításával érhető el. De több mint 70 százalék mondta azt, hogy a tűzoltóságot újra függetleníteni kellene a katasztrófavédelemtől.

A a ténylegesen vonulós beosztást betöltő hivatásos tűzoltók közül közel 1400-an vettek részt a felmérésben.