A fideszeseket jobban zavarják a kátyúk, mint a drága lakásbérlés

Felmérték a budapestiek problémáit. Az egészségügy állapota tűnik a legnagyobb gondnak.

A Publicus Intézet  felmérte a Népszava megbízásából, hogy miket látnak a budapestiek a legnagyobb problémáknak. A felmérés első szembeötlő tanulsága, hogy az ellenzéki szavazók és a bizonytalan szavazók csoportja nagyon hasonlóan látja a főváros gondjait, a fideszesek viszont egy egészen más mozit néznek.

A budapestiek 62 százaléka szerint problémás a fővárosi egészségügy, ezzel ez lett a legfontosabbnak kikiáltott fővárosi probléma.

Az ellenzékiek 79 százaléka gondolja ezt, a kormánypártiaknak viszont mindössze 37 százaléka. A fideszesek közül majdnem ugyanennyien (31 százalék) mondták gondnak a dugóhelyzetet és az utak állapotát sem sokkal kevesebben kifogásolták (29 százalék).

Az összes válasz alapján második legnagyobb problémának megválasztott magas lakás- és albérletárak az ellenzékieknél és a bizonytalanoknál is második heyen áll, a fideszeseknél viszont csak a hatodik helyen.

Érdekes azonban, hogy a kormánypártiakat látványosan jobban zavarják a dugók és a rossz utak, mégis nagyobb gondnak mondták a kevésbé autósnak tűnő ellenzékieknél, hogy túl nagy a légszennyezettség a fővárosban.

A tömegközlekedés állapota a budapestiek negyedét aggasztja, pártszimpátiától függetlenül hasonlóan elégedetlenek, illetve elégedettek az emberek a BKV-val. A megkérdezettek 45 százaléka szerint javult a tömegközlekedési társaság szolgáltatása az utóbbi években, és csak 18 százalékuk szerint romlott.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a budapestiek 40 százaléka szerint be kellene vezetni a dugódíjat, és 69 százalékuk látná értelmét több P+R parkolónak.

És egy rossz hír Tarlós Istvánnak, aki szerint semmi baj nincs azzal, hogy nincs légkondi a 3-as metrón: a budapestiek 88 százaléka szerint nagyon is van ezzel baj.

Kiemelt kép: MTI / Bruzák Noémi