11 milliárdot szán a kormány a háziorvoshiány enyhítésére

Orvosi rendelőre, orvosi szolgálati lakásra, orvostechnikai eszközökre lehet pályázni.
Kapcsolódó cikkek

11 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírással próbálja enyhíteni a kormány az orvoshiányt a kistelepüléseken. A kormányzati honlapon megjelent tájékoztatás szerint a Magyar Falu Program keretében elnyerhető támogatás orvosi rendelőre, orvosi szolgálati lakásra és orvostechnikai eszközökre fordítható.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter közölte, hogy a kormány célja az alapellátás átalakítása, aminek fontos eleme a kistelepüléseken lévő családi orvosi praxisok fejlesztése. Mint mondta, a kistelepüléseken jelentős probléma a háziorvoshiány, ennek egyik okát a nem megfelelő infrastruktúrában látja. A kormány céljaként említette, hogy a kistelepüléseken élők is olyan ellátáshoz juthassanak, mint a nagyobb településeken élők.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint a most kiírt pályázatok nyomán 100-130 háziorvosi rendelő újulhat meg, és 600-700 település lehet kedvezményezettje az orvosieszköz-beszerzési programnak. A pályázatokat április 26-tól május 27-ig lehet benyújtani, azokat a tervek szerint 60 nap alatt elbírálják. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)