Mexikóból hozták haza a 17 éve bujkáló bűnözőt

Aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt állították bíróság elé. Akár életfogytiglant is kaphat.

B. Balázs társaival 2001 szeptemberében álnéven bejelentkezett egy budai szálloda egyik szobájába, hogy ott vagyon elleni bűncselekményeket kövessen el a hozzá csatlakozó két férfival.

A férfi az este folyamán a szálloda vendégeitől értékeket lopott el. A férfi és társai magatartását a recepciós gyanúsnak találta, és ezt jelezte a hotel tulajdonosának, aki két segítőjével felelősségre vonta a három férfit.

A férfi és társai ekkor el akartak menekülni, azonban a tulajdonos és a vele levő személyek elállták az útjukat. Ekkor dulakodás alakult ki közöttük. A 40 éves férfi ekkor elővett egy kést, azzal hadonászni kezdett, és mindhárom – őt és társait feltartani igyekvő – személyt megvágta, majd futásnak eredt. Ekkor a recepciós is elé állt, a férfi azonban többször megszúrta a mellkasán és a hasán. A recepcióst kórházba vitték, ahol életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a szökésben lévő férfit tavaly nyáron fogták el Mexikóban. A beszerzett adatok alapján kiderült, hogy B. Balázs Közép-Amerikában hamis személyazonossággal új életet kezdett, és egy építési vállalkozás egyik vezetőjeként tevékenykedett.

A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A törvény a bűncselekményt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Ügyében a bíróság előkészítő ülést tartott, az eljárás tárgyalással folytatódik.