Az ÁSZ elnökének leváltását követeli az ellenzék

Szerintük ez Magyarország érdeke.

A Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP, valamint Szél Bernadett és Bősz Anett független képviselők az Országgyűlés Mentelmi bizottságában közös beadvánnyal kezdeményezték Domokos László leváltását az ÁSZ éléről – derül ki az ellenzéki pártok közleményéből. Mint írják:

Magyarország érdeke, hogy a pártok gazdálkodását ne egy fideszes pártkatona, hanem egy pártok felett álló független Állami Számvevőszék végezze. Ha a bizottság fideszes tagjai leszavazzák a beadványunkat, azt annak a beismerésének fogjuk tekinteni, hogy a Fidesz pártállami bunkósbotnak használja az ÁSZ-t; saját gazdálkodásának törvényessé mosdatására és az ellenzék ellehetetlenítésére.

Emlékeztetnek arra, hogy mára nincs olyan ellenzéki párt, amelyet az elmúlt években a Domokos vezette ÁSZ ne bírságolt volna milliós, tízmilliós vagy százmilliós nagyságrendben, miközben a nyilvánvalóan törvényellenesen kampányoló Fideszre eddig egyetlen forint bírságot sem szabott ki.

Az ÁSZ szintén közleményben reagált az ellenzéki pártok követelésére:

Alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az egyes pártok gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért és azok törvényekben rögzített jogkövetkezményeiért az érintett pártoknak kell vállalniuk a felelősséget. A jogállami normákkal teljes mértékben ellentétes, hogy az érintett pártok és képviselők a saját anyagi és pártpolitikai érdekeik miatt, arra próbálják rábírni az Állami Számvevőszék elnökét, hogy törvénysértő módon avatkozzon be az ÁSZ ellenőrzésvezetői által tett tényszerű megállapításokba.

(kiemelt kép: mti)