Ciprusi luxusvillát használt a puritánságot hirdető zalai kuruzsló

Az ügyben nyomozás indult, eddig már több mint tíz embert hallgattak meg tanúként.

Egy Zalában élő spirituális gyógyítót csalás és kuruzslás miatt jelentettek fel, miután korábbi hívei rájöttek, hogy a magát Jézus reinkarnációjának tartó férfi éveken át átvert mindenkit, ráadásul puritánnak látszó élete egyáltalán nem volt fényűzéstől mentes. A történetről a gyógyító korábbi tanítványai számoltak be az Indexnek.

Elmondásuk szerint Miklós elhitette híveivel, hogy nagyobb összefüggéseket lát, mint az átlagemberek, ezért tud tanácsokat adni. A férfi Zalaegerszeg mellett egy szőlőhegyekkel körülvett domboldalon élt, itt voltak összejövetelek is, de sokan a Nagykanizsához közeli Böhönyén vagy Budapesten találkoztak vele. Az összejöveteleken akár 50-60 ember is részt vett. Ezek általában csoportos és egyéni gyógyítással kezdődtek, és kétórás közös tanítással záródtak, amelyeken az egyik tag elmondása szerint mély, sokszor megható előadások hangzottak el a szeretetről, Istenről és a felemelkedésről.

De nem egy keresztény közösségről volt szó, Miklós az egyházat általában elítélte, tanításai inkább az univerzális szeretetről szóltak. többször utalt arra, hogy ő lehet Jézus reinkarnációja, egy alkalommal egyik tanítványa úgy köszönt el tőle, hogy: Köszönjük, hogy meghaltál értünk a kereszten. Erre a tanító csak annyit mondott: Nincs mit.

Az alkalmak végén a résztvevők egyenként 8-8 ezer forintot fizettek készpénzben, az Index cikke szerint Miklós a tanítások révén havonta 3-4 millió forintot is kereshetett.

A legenda szerint 1997-ben szállta meg a Szent Szellem, ezután hagyott fel a munkájával, szétosztotta minden vagyonát és magát teljes egészében a gyógyításnak szentelte. Miklós arról is mesélt, hogy tudását egy nagykanizsai gyógyítónál fedezte fel.

2018 elején aztán néhány tag ráébredt arra, hogy Miklós csak átveri őket és még a pénzüket is lenyúlja. 

Ekkor tudták meg, hogy a példás életet hirdető mester több, a tanítványok közé tartozó fiatal lánnyal ápol szeretői viszonyt. Emellett az adománygyűjtések egy részéről kiderült, hogy a pénz nem ért oda a címzetthez vagy elfejtődött, illetve Miklós több helyről is beszedte a pénzt – ugyanarra.

Nevén nem sok minden volt, de több luxusautót is használt, majd később kiderült, hogy már egy ciprusi nyaralóba is hazajár. Most már sokan milliókat követelnek a gyógyítótól, de a hívek egy része továbbra is kitart mellette. Zalaegerszegen nemrég valakik olyan szórólapokat kezdtek el terjeszteni, amelyen Miklós képe alatt ez olvasható: „Ő a valódi Jézus Krisztus! Ne bántsátok!”

Egy család tavaly augusztusban feljelentést tett Miklós ellen csalás és kuruzslás miatt. Elsősorban azt a pénzt szerették volna visszakapni, amit a Miklós nevelt lányának nevére írt házba adtak. Miklós nevelt lánya, aki szintén meghasonlott nevelőapjával, végül kártalanította az S. családot, és az ingatlan az S. család nevére került – írja az Index.

Nemrég egy másik tanítvány is feljelentést tett Miklós ellen. Ő több millió forintot követelt vissza, de egyelőre csak pénze egy részét kapta meg. Az Index információi szerint, a zalaegerszegi rendőrség a két feljelentést egyesítette, és az ügyben nyomozás indult. Eddig már több mint tíz embert hallgattak meg tanúként.

(kiemelt képünk illusztráció, forrás: istockphoto.com)