A Paks 2-ért felelős miniszter tippelni sem mert, hogy mikorra készülhetnek el az új blokkok

A pénzügyminiszter Moszkvába utazik, hogy ne kelljen korábban törleszteni az orosz hitelt, mint hogy megépülne bármi működőképes Pakson.

Pénteken Süli János tárca nélküli miniszter közölte, hogy nem tudja, hogy mikorra lesznek készen a új paksi atomerőművi blokkok tervei. Annyit mondott, hogy ha egyszer készen lesznek, akkor onnan számolva 92 hónap (több mint hét és fél év) múlva lehet készen az első blokk, de ez a lehető legfeszesebb, elméletileg még lehetséges forgatókönyv — írja a 444.

Lázár János még 2014-ben azt ígérte, hogy 2023-ban már üzemelhet Paks 2 első új blokkja, de Süli szavainak fényében ez kétséges.

A paksi építkezésért felelős miniszter nem is ígért sajtótájékoztatóján konkrét céldátumot. Így az a helyzet is előállhatna, hogy nem készül el addig az új blokk, amikortól – 2026. március 15-étől – el kellene kezdeni törleszteni az óriási orosz hitelt.

Varga Mihály pénzügyminiszter ezért hamarosan Moszkvába utazik tárgyalni a hitelfeltételekről. A magyar kormány azt szeretné elérni, hogy addig ne kelljen elkezdeni törleszteni a hitelt, amíg nincs kész egyetlen új blokk sem.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd