Juncker kizáratta volna a Fideszt az Európai Néppártból

De nem támogatták javaslatát. Az Európai Bizottság elnöke szerint hiba a populisták majmolása.

A kereszténydemokrata értékeket nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnap megjelent német lapinterjúban, amit az MTI szemlézett.

A luxemburgi politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban arra a kérdésre, miért engedi, hogy Orbán Viktor megússza az Európa elleni kirohanásait, úgy válaszolt: állandóan vitatkozik Orbánnal, és az Európai Néppártban már kezdeményezte a Fidesz kizárását. A Néppárt azonban elutasította a kezdeményezését.

Juncker elmondta, nagyon sajnálná, ha a migráció helyes kezelése lenne a fő téma a májusi európai parlamenti választás kampányában, mert „meglehet, hogy a migrációs tematika fontos”, de semmi esetre sem a legfontosabb vagy megoldhatatlan probléma.

Az EU külső határának védelmével kapcsolatban kifejtette, hogy két éven keresztül minden állam-, illetve kormányfő a jobb határvédelmet sürgette, a brüsszeli bizottság pedig ezt komolyan vette és kidolgozott egy javaslatot. Most azonban minden oldalról fenntartásokat hangoztatnak, ami szerinte égbekiáltó képmutatás. Éppen azok nem kívánnak részt venni a bizottsági javaslat megvalósításában, akik „eddig hangosan kritizálták az alulfejlett határvédelmet”.

Így nem működhet Európa

– mondta a bizottsági elnök.

A bizottsági elnök a terjedelmes interjúban a többi között arról is szólt, hibának tartja a populisták „majmolását”, ami a hagyományos európai pártcsaládokban is egyre gyakrabban előfordul. Szerinte a helyes eljárás annak tudatosítása, hogy a populisták

csak hangoskodnak, de nincsenek konkrét megoldási javaslataik korunk kihívásaira.

Arról is beszélt, hogy noha az EU-nak van jövője, és elég meglátogatni egy katonai temetőt annak felismeréséhez, hogy mi az alternatíva Európa egyesítésével szemben, néha túl lassú a döntéshozatal, és az utóbbi tíz évben egyre inkább azt tapasztalja, hogy eltávolodnak egymástól az emberek Európában.

A brit uniós tagság megszüntetésével kapcsolatban kiemelte: az EU-s javaslatok rég elkészültek, és most a brit félnek kellene ismertetnie elképzeléseit. Londonnak címezve hozzátette

szedjétek össze magatokat, és mondjátok meg, hogy mit is akartok.

Kiemelt kép: AFP / Janek Skarzynski