Kásler: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint amennyit Németországban kereshetnek

Az emberi erőforrások minisztere elmondta, ennek áthidalásaként a magyar kormány a lakhatás megkönnyítését is célul tűzte ki.

Az állami és magánegészségügy szétválasztásának tervezete előrehaladott állapotban van, és bár mindkettőnek van helye az ágazatban, nélkülözhetetlen, hogy tiszta és átlátható viszonyrendszert alakítsanak ki – mondta Kásler Miklós a Magyar Időknek.

Az emberi erőforrások minisztere arról is beszélt, hogy fontos, hogy a magánkórházak ne tudják kijátszani az állami ellátóhelyeket, és fordítva.

Kásler közölte, hogy négy év alatt összesen 72 százalékkal emelik a szakdolgozói béreket, azonban hozzátette:

Abból indulunk ki, hogy soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek itthon, mint amennyit Németországban kereshetnek, ugyanakkor a németek sem tudnak olyan magas bért adni, mint az amerikaiak.

Ennek áthidalásaként a magyar kormány a lakhatás megkönnyítését is célul tűzte ki a béremelések mellett, mert ennek biztosan van visszatartó ereje, ahogy az ösztöndíjaknak is.

Továbbá kijelentette, hogy át kell nézni a kórházak pénzügyi viszonyait, de nem úgy, mint egy gyárat vagy iskolát, hiszen az egészségügy egészen speciális helyzetben van. Ez a helyzet két alapvető, ám sokszor nem szinkronban lévő törvényszerűségből fakad: az egyik, hogy minden beteget el kell látni, ez számít prioritásnak. A másik viszont az, hogy a kórház nem vállalhat kötelezettséget olyan ellátásra, amelyre már nincs fedezet, mondta.

Mint elmondta, a nyugdíjas korú ápolók és orvosok továbbfoglalkoztatásával kapcsolatban nem terveznek jogszabályt módosítani. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a háziorvosok jelentős része nyugdíjkorhatár felett van, és számukra továbbra is biztosítják a foglalkoztatást.

A hálapénzrendszert úgy lehet kiiktatni, ha a béremelésekkel elérik azt a színvonalat, amikor nem lesz már szükség erre, ez azonban nem néhány év munkája

– jelentette ki.