Folytatódott Kassai „rasszizmuspere”: kártérítést kér, mert lejjebb rangsorolták

A játékvezető abban bízik, hogy precedens-értékű ítélet születik.

Folytatódik a bizonyítási eljárás a tavaly tavaszi Vasas-Diósgyőr labdarúgó meccsen elhangzott vagy el nem hangzott játékvezetői rasszista kijelentéssel kapcsolatban. A Diósgyőr játékosa a játékvezetőt „vádolta meg” saját sportfegyelmi tárgyalásán, aki ezért személyiségi jogi pert indított a futballistával szemben.

A Kisalföld korábbi beszámolója szerint Lipták Zoltán azt állította az ellene irányuló kereset szerint, hogy Kassai Viktor „lenegrózta” a kameruni játékost, Patrick Mevoungou-t, aki egyébként a Győri ETO-ban is játszott korábban. A mondat pedig így hangzott volna: „Shut up (kussolj) negró, fa….ó g…i vagy.” Kassai Viktor szerint ez valótlan, s ezért személyiségjogi pert indított a Diósgyőr védőjeként játszó Lipták ellen.

Patrick Mevoungou a korábbi tanúvallomásában azt mondta, a kijelentés az első félidőben történt, amikor a játékvezetőtől sárga lapot kapott, így az első 45 perc felvételének lejátszására került sor. Bár mindkét fél azonos felvételt látott egy időben, a felperes úgy summázta a látottakat és hallottakat, hogy azok egyértelműen bizonyítják, nem hangzott el a rasszista kijelentés, Patrick Mevoungou nem kapott sárga lapot, ő és a játékvezető az egyetlen esetleg vitás helyzetkor is körülbelül 15 méterre álltak egymástól.

Az alperesi jogi képviselő ezzel szemben arra hivatkozott, hogy a hangfelvétel nem folyamatos, az csupán hangfoszlányok sorozata, amelyen ugyan valóban nem hallatszik a vitás mondat, azonban ez nem azt jelenti, hogy az el sem hangzott. Ezúttal azonban a felperesnek kell bizonyítania, méghozzá a sérelemdíj vonatkozásában.

A Győri Törvényszéken tartott negyedik tárgyalási napon Megyes Géza bíró az eljárás szabályait ismertette elsődlegesen. Elmondta, hogy az új Polgári törvénykönyv szabályai szerint a személyiségi jogi perekben két részre oszlik a bizonyítási eljárás: azt, hogy a jogsértő kijelentés elhangzott-e, az alperesnek kell bizonyítania, aki ebben az ügyben többek között az előző tárgyalási napon megtekintett videó- és hangfelvétellel, valamint Patrick Mevoungou tanúkénti meghallgatásával tett eleget, míg a jogsértés megállapítása esetére kért sérelemdíjjal kapcsolatban a felperesnek van bizonyítási feladata.

Kassai Viktor korábban és a mostani tárgyaláson tett személyes nyilatkozata mellett indítványozta a Magyar Labdarúgó Szövetség megkeresését arra irányulóan, hogy a tény, miszerint őt az MLSZ tavaly év végén a hatodik helyre rangsorolta a játékvezetői ranglistáján, míg az azt megelőző 10 évben első helyen szerepelt és Európában is a legjobb 25 között tartják számon évek óta, részben annak „köszönhető”, hogy őt egy játékos valótlanul rasszizmussal vádolta meg.

Kassai hangsúlyozta, hogy ha a bíróság megítéli számára a sérelemdíjat, akkor azt a Rakaczki Bence Alapítvány részére fogja felajánlani.

A peres eljárás jövő év januárjában folytatódik, amikor pont kerülhet a felperes szerint precedens-értékű per végére.