Szinte biztos, hogy januártól még nem lesz kötelező bárányhimlő elleni védőoltás

Még ki sem írták a vonatkozó közbeszerzést.

Idén márciusban jelentette be Lázár János az egyik kormányinfón, hogy jövőre kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás, de a Világgazdaság által megkérdezett iparági szereplők szerint szinte kizárt, hogy 2019. január 1-jétől el lehet kezdeni a programot.

Az erre vonatkozó közbeszerzési felhívás ugyanis még nem jelent meg az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében, az évből hátralévő két hónap pedig kevés arra, hogy az oltóanyaggyártók ajánlatot tegyenek, illetve, hogy a nyertes átalakítsa a gyártási rendjét úgy, hogy megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre.

A vonatkozó kormányhatározat szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának július 31-ig kellett volna kiírnia a közbeszerzési eljárást. A Világgazdaság megkereste az Emmit, ám a minisztérium nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor jelenik meg a tender.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 38-40 ezer bárányhimlőst regisztrálnak, de a gyerekorvosok százezerre teszik a fertőzöttek számát. Az európai országok szerint Magyarország az egyik, ahol a legmagasabb a varicellavírussal fertőzöttek száma. Azokban az országokban, ahol a bárányhimlő elleni oltás a nemzeti oltási program részévé vált, a megbetegedések, illetve az ahhoz kapcsolódó szövődményes, kórházi kezelésre szoruló megbetegedések száma radikálisan csökkent.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor