Orbán szerint Gül Baba korának nagyságához kellene felnőnünk

A megszálló törökökkel érkező harcos muszlim szerzetes felújított síremlékét avatták fel Erdogannal.
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnök társaságában avatta fel kedden Gül Baba felújított türbéjét.

Az MTI tudósítása szerint a magyar miniszterelnök azt mondta: Gül Baba „azon daliás korszak szülötte volt, amikor nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”. Ezen küzdelmek hősiessége Orbán szerint nemzeteink nagyságára emlékeztet, és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk.

Mint mondta, a magyar emlékeket méltó módon ápolják Törökországban, ezt viszonozták, amikor megállapodtak Gül Baba türbéjének közös felújításáról. Törökország büszke történelmére és mai, határain túl épített örökségeire – mi magyarok értjük ezt, mert a mi kulturális örökségünk jelentős része is a határokon kívül rekedt.

Emlékeztetett, hogy annak idején a száműzött magyar szabadságharcosok a törököknél leltek menedékre, az első világháborúban pedig szövetségesként harcoltak egymással a magyarok és a törökök. Megköszönte Erdogannak, hogy figyelmet fordított a felújításra, és az átadásra Magyarországra látogatott.

Erdogan kijelentette: „Gül Baba ihletésére” nemcsak a kultúra, hanem a gazdaság területén is a magyar-török barátságot erősítő lépéseket tesznek. Szerinte Magyarországon nincs, aki ne ismerné Gül Babát, aki 477 éve ezen a dombon halt meg. Az általa képviselt értékek – a bátorság, az önfeláldozás, az igazságérzet és a tisztelet – fontos szimbólumokká váltak.

Kitért arra is, hogy nem a türbe az egyetlen emlék Magyarországon, ami a közös múltunkat őrzi, és köszönet illeti Orbán Viktort, amiért Magyarország megőrzi ezeket az emlékeket. Ehhez a munkához Törökország minden támogatást megad. A türbe áldást és szerencsét hoz a magyar népnek, és erősíti a két nép barátságát – mondta.

A türbe egy XVI. századi török sírkápolna a Rózsadombon. Gül Baba bektási dervis, harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára, és a legenda szerint a város elfoglalásának hálaadó ünnepén, 1541. szeptember 2-án halt meg.

A türbe, valamint környezetének felújításához Törökország több mint hárommillió euróval járult hozzá. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)