Gulyás Gergely: A Sargentini-jelentést nem fogadta el az EP

Gulyás Gergely vicceskedve reagált Lázár kijelentésére, a külföldi sajtókritikákra pedig csak annyit mondott: Ma már a sorok között kell tudni olvasni.

A kormány szerint nem fogadta el az EP a Sargentini-jelentést, bíróságra megy

Tegnap már megtárgyalta a kormány a Sargentini-jelentés után kialakult helyzetet – kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely miniszter.

A lisszaboni szerződés szerint az Európai Parlament a jelentést nem fogadta el

– állította a miniszter, ugyanis szerinte az EU alkotmánya szerint nem volt meg a leadott szavazatok kétharmada. Tehát továbbra is köti a Fidesz az ebet a karóhoz, hogy a tartózkodásokat is számolni kellett volna a szavazáskor, miközben soha korábban nem így járt el az EP.

Elfogadták a Sargentini-jelentést
Fontos szavazást vesztett el nagy többséggel a magyar kormány az Európai Parlamentben. A képviselők többsége szerint rendszerszintű bajok vannak Magyarországon a jogállamisággal.

Gulyás szerint az EP saját belső szabályait tévesen értelmezte, ezért azt szeretné a magyar kormány, hogyha az európai bíróság kimondaná, hogy igazándiból nem fogadta el a parlament a Sargentini-jelentést.

Jogvita tisztázásáig további jogi következmények nem lehetnek

– mondta Gulyás, arra utalva, hogy a magyar kormány nem hajlandó addig az Európai Tanácsban tárgyalni a jelentésről, amíg nem rendeződik az általuk vitatott kérdés. A miniszter azt is elismételte, hogy nem a jogállami hiányosságokat kritizálta igazándiból a jelentés, hanem a bevándorláspárti erők állnak így bosszút.

Az Emmitől először Palkovicshoz, majd alapítványhoz kerül a Corvinus

A Budapest Corvinus Egyetemről is döntött a kormány. Az egyetem 2019 júniusától egy állami alapítványhoz kerül, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd, addig pedig a Palkovics László-féle innovációs minisztériumhoz kerül a fenntartás.

A kormány nagyon sok pénzt ad majd az alapítványnak. A döntés célja, hogy nagyobb szabadságot kapjon az intézmény, és ezzel a top 200 egyetem közé kerüljön.

Újabb nemzeti konzultáció indul, most a családtámogatásról

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy újabb nemzeti konzultáció indul a családtámogatásról és a demográfiai helyzetről. A konzultáció időpontjáról, a kérdésekről egyelőre nem árult el részleteket, de annyit elmondott, hogy szerinte októberben meg kell kezdeni.

Jönnek a kérdések

Az ATV munkatársa azt kérdezte, hogy esetleges tüntetések miatt elképzelhetőnek tartja-e a kormány, hogy veszít népszerűségéből. Gulyás Gergely ezt nem hiszi.

Ha Gyurcsány Ferenc valami ellen tüntet, akkor mindig nő a népszerűségünk

– tette hozzá.

A Sargentini-jelentésről megint elmondta, hogy ez a határozat nem létezik, mert nem fogadta el a parlament. A CEU ügyről konkrétumot nem említett Gulyás, csak, hogy Orbán és az új amerikai nagykövet hétfő este két órán keresztül tárgyalt.

Lázár János a futball kapcsán azt mondta egy videóban: Óriási pénzeket fizetnek kétballábas focistáknak, hogy ugrabugráljanak. Gulyás Lázárnak erre a kijelentésére csak annyit reagált:

Ez még a magyar-görög meccs előtt született.

Vagyis érdemben nem válaszolt erre a kérdésre. Az Index újságírója kérdezte Gulyást arról, hogy Magyarország Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia mellé került az ENSZ szerdán publikált szégyenlistáján. Gulyás erre így reagált: mindig azt kérik, hogy ítélje el a listázásokat, most elítélem. Visszatértünk a jelentésre, a balliberális erőszak többségben volt, ezért lett kétharmad, szögezi le ismét a miniszter. A nyugat-európai és az amerikai sajtó sokat írt a jelentésről, ezt firtatta egy kérdés, de Gulyás ezt annyival lezárta:

Ma már a sorok között kell tudni olvasni.

Az osztrák kancellár Sebastian Kurz a miniszter szerinte hálátlan volt, amikor megszavazta a Sargentini-jelentést.  Azt RTL Klub rákérdezett arra, hogy az MVM szponzorálta a CÖF brüsszeli tüntetését. Erre sem reagált túl bő szavúan Gulyás, először csak annyit mondott, hogy az MVM sok civil szervezetet támogat, de annyit ezért a végén hozzátett, hogy ő nem fordítaná politikai célokra az ilyen támogatásokat.

Cikkünk folyamatosan frissül! 

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt