Dráma Halásztelken: kilakoltattak egy kétgyermekes családot

11 millió forintból 10 milliót visszafizettek, de további csaknem 17 milliót követelnek tőlük.

Éveken át húzódó jogi procedúra után szerda reggel rendőri jelenlét mellett kilakoltattak egy jelzáloghitel miatt fizetésképtelenné vált négytagú családot Halásztelken.

A bajba került adósok – egy kétgyerekes középkorú házaspár tagjai – közül csak az édesanya volt otthon, amikor az ügyben eljáró önálló bírósági végrehajtó becsengetett, hogy intézkedjen az ingatan kiürítéséről. Az asszony férje, aki lakatos, éppen dolgozott, a 13 és 15 éves gyerekek pedig iskolában voltak.

Habár a végrehajtó értesítette a családot a kilakoltatásról, az adósok nem készültek fel arra, hogy kiköltözzenek, még a személyes holmijukat sem pakolták össze. Az asszony a 24.hu-nak azt mondta, haladékot remélt, ugyanis szerinte nem értesítették őt időben arról, hogy el kell hagyniuk a lakást. Mint mondta, augusztus közepén kaptak levelet arról, hogy szeptember 5-én utcára teszik őket. Szerinte ez nem elég idő a költözéshez.

Találtunk egy albérletet, de oda leghamarabb szeptember végén tudunk beköltözni, mert még felújítják.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ugyanakkor nem mellékes tényező, hogy az ingatlant már 2016 márciusában elárverezték a nem fizetett adósság miatt indult végrehajtási eljárásban. A családnak mindeddig a kilakoltatási moratórium, a folyamatban lévő, ám néhány hónapja lezárult jogi eljárások, valamint az ítélkezési szünet miatt nem kellett kiköltöznie.

Mivel nem csomagolták össze ingóságaikat, a végrehajtó felajánlotta, 30 napot biztosít arra, hogy a bútorokat és a személyes tárgyaikat elszállíthassák. Ebbe az adósok és az ingatlan új tulajdonosa is beleegyezett. A házba viszont már nem mehet vissza a család. Szerda reggel ezért néhány órát adott a végrehajtó arra, hogy az asszony a legszükségesebb holmikat összecsomagolja férje és gyermekei számára.

Az asszony elkeseredetten pakolta meg családi autójukat ruhákkal, személyes tárgyakkal és játékokkal. A kocsiban két kiskutya is helyet kapott.

Eközben hatósági jegyzőkönyv készült mindenről, rögzítették a közüzemi órák állását, és lecserélték a zárakat is.

Fotó: Marjai János/24.hu

Az asszony kérdésünkre elmondta, hogy szükségmegoldásként egyelőre rokonoknál fognak lakni a következő néhány hétben. Majd a már említett albérletbe költöznek.

A család egyébként októberig szeretett volna haladékot kapni, ezt az új tulajdonostól is kérték. Ám a házat ingatlanárverésen megvásároló vevő elmondta, az elmúlt két és fél évben úgy tapasztalta, hogy időhúzás zajlik az ügyben. A saját igazát – szintén jogosan – kereső új tulajdonos álláspontja szerint nem kizárt, hogy a novemberben életbe lépő kilakoltatási moratóriumig húzná az időt a család, ezért nem engedett a kérésnek.

Az eddig a 100 négyzetméteres sorházban lakó család kálváriája 2004-ben kezdődött, amikor 11 millió forint jelzáloghitelt vettek fel, aminek a 125 ezer forintos törlesztőrészleteit csak eleinte tudták fizetni. Mivel a terheket nem bírták, könnyítést kértek a banktól, és meg is kapták. Csaknem egy évig havonta 80 ezer forintot kellett törleszteniük, majd a részletek különbözetét – körülbelül 500 ezer forintot – egyben kellett megfizetni.

A hitelező viszont ezután új feltételeket szabott, és 180 ezer forintos havi törlesztőrészletet határozott meg. 

Fotó: Marjai János/24.hu

Ezt, bár nagyon nehezen tudták kigazdálkodni, hét éven át, 2011-ig fizették, majd ismét megkeresték a bankot, a többi között a várható futamidőről érdeklődve. Ám – állításuk szerint –  ezt az alapvető kérdést sem tudták tisztázni a hitelezővel, ezért előbb ügyvédhez, majd a bírósághoz fordultak.

Az eljárás során kiderült, hogy a család a felvett 11 millió forintból majdnem 10 milliót visszafizetett, ám ezután még további csaknem 17 millió forintot követelnek tőlük. Szerintük jogtalanul.

Noha az ügyben indult pereskedés éveken át zajlott, a végrehajtás is elindult a család ellen, a fizetésükből folyamatosan vonta a végrehajtó az adósságot, és az ingatlant is elárverezte. Igaz, ekkor a bíróság felfüggesztette a végrehajtást, ami csak idén májusban indulhatott újra, amikor a bíróság jogerősen is a hitelező pénzintézetnek adott igazat.

Bár a család a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel, ez már nem halasztó hatályú rájuk nézve, így a végrehajtó jogszerűen lakoltathatta ki őket.

A kilakoltatások száma három év alatt meghaladta a nyolcezret

Az idén eddig nyilvánosságra került adatok szerint majdnem 1400 családot tettek utcára május óta, ugyanakkor 2016-ban és 2017-ben rekordot döntött a kilakoltatások száma. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása alapján tavaly és tavalyelőtt majdnem 7 ezer kilakoltatás történt. 2017-ben több mint 3600 családot tettek utcára, egy évvel korábban pedig 3100-at. Tehát az idei számmal együtt az elmúlt három évben több mint 8 ezer lakáskiürítés történt. Ez nagyon magas szám, 2012-ben egész évben mindössze 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően. Ez a szám 2013-ban 550-re csökkent, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

Fotó: Marjai János / 24.hu