Minek három kamera a telefonba? Megmutatjuk! (X)

A mobilfotózás ma már a mindennapjaink része, képekkel kommunikálunk a barátainkkal és a social médiában is. Sok trükköt olvashatunk a “tökéletes” fénykép elkészítéséhez, de aki sokat fotóz a telefonjával, tudja jól, hogy nem olyan könnyű kifogástalan képet csinálni. A legnagyobb mobilgyártók egymást túllicitálva rukkolnak elő a leghajmeresztőbb fejlesztésekkel, hogy erre a problémára megfelelő megoldást találjanak és a remegő kezek, extrém fényviszonyok egyre kevésbé okozzanak fejtörést az amatőr fotósok számára. A Huawei idén márciusban bemutatott három kamerás (!) csúcskészüléke, a P20 Pro alaposan belevágta a fejszéjét ebbe a feladatba.

Egy fotót nézve az első hiba, ami a mindennapi embernek szemet szúr az, ha a kép életlen. Az elmosódott alakok, a kézremegés okozta elmozdulás sokat levon egy kép élvezeti értékéből. Legalább ekkora a gond a fények megválasztásával, ami nem csak a kép hangulata miatt fontos. A fény mindig kulcsfontosságú, a kontrasztok, fény-árnyék egyensúly alapvetően határozza meg azt, hogy egy kép hogy sikerül. A legnagyobb nehézséget általában az okozza, ha valahol túl sok, vagy túl kevés fény van; előbbinél a képen szereplő világos színek könnyen kiéghetnek, utóbbinál pedig könnyen életlen és a finom részleteket mellőző végterméket kaphatunk. A harmadik, egyben leggyakoribb mumus a távolság. Akik sok szelfit készítenek, azok tudják, sosem lehet elég hosszú az ember karja, akik pedig szeretnek szép tájakat fotózni, nekik pont a messzeség okoz gondot. Ilyenkor az egyetlen esélyünk a digitális zoom marad, ami sokszor a kép minőségének rovására mehet. Nem kell kétségbe esni, mindezekre van elérhető megoldás, mégpedig a Huawei legújabb csúcskészüléke, a P20 Pro személyében.

Úgy tűnik a gyártó tálcán kínálja a megoldást a mobilfotósok három rémálmára: a P20 Pro egy 40 megapixeles RBG, egy 20 megapixeles monokróm és egy 8 megapixeles teleobjektív lencsét kapott, amelyekkel káprázatos színű és élességű képek készíthetők. Az önálló monokróm lencse abban segít, hogy sokkal részletgazdagabb fotók készülhessenek. A P20 Pro egyszerre több képet készít, majd ezeket összefűzve készít egyet, amit a felhasználó lát. Így nemcsak színes lesz a kép, hanem sokkal részletgazdagabb is. A három Leica lencse együttműködésének köszönhetően a telefon ötszörös, úgynevezett hybrid zoomra is képes, így a távoli fényképek készítésében is jeleskedik. A mesterséges intelligencia támogatásának köszönhetően a “hobbi kattintgatók” is vérbeli profinak érezhetik magukat: a remegő kezekkel és izgága kiskedvencekkel az AI által támogatott képstabilizátor funkció veszi fel a harcot. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a készülék kamerája 19 különböző helyzetet és tárgyat képes felismerni, és az az adott helyzetnek vagy tárgynak megfelelő – például ha a felhasználó kék eget, tengerpartot, kutyát vagy személyt fényképez –, legoptimálisabb fényhatásokat automatikusan be is állítja. A három hátlapi lencse mellett nem szabad megfeledkezni a P20 Pro 24 mp-es előlapi kamerájáról sem, amely a tökéletes minőségű szelfik készítésben van a felhasználók segítségére. A beépített mesterséges intelligencia automatikus szépítő funkciót és 3D portré megvilágítást biztosít, de nem kell megijedni, a Barbie babák bőrét idéző, maszkszerű arcképek helyett természetes hatású szelfiket készíthet a felhasználó.

A Huawei kamerarendszerében emellett új elemként jelent meg a 4D prediktív fókusz is. Ebben a beállításban a kamera megjósolja a mozgó tárgyak útját, és minden részletüket megörökíti a mozgás során. A Huawei AIS (AI Image Stabilization) használatával pedig még állványra sem lesz szükség, a technológiának köszönhetően ugyanis a készüléket kézben tartva is kiváló éjszakai képeket lehet készíteni, ami a P20 Pro egyik legkiemelkedőbb erőssége.

Címkék: okostelefon