Orbán török barátja megmutatta, hogy Magyarország naperőműkirálya akar lenni

Úgy néz ki, az állami hátszél is meglesz ehhez.

Immár kilenc magyar naperőműcége van Adnan Polatnak. Ebből hetet egyetlen nap alatt vásárolt fel – másfél héttel a választások után –, és ezzel elkezdte meghódítani Veszprém megyét – írja a valasz.hu.

Orbán Viktor török milliárdos barátja, akit a miniszterelnök már Felcsúton is körbevezetett a parlamenti karzatról hallgatta, hogy Orbán a következőt mondja miniszterelnöki eskütételében:

Az új napelemparkok, valamint Paks II. a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot.

Polat Törökországban már egymilliárd dollárt fektetett szélerőműparkba, és mint a török Forbesnak mondta, Magyarországon öt év alatt szeretne 700 millió dollárt naperőművekbe fektetni. Összesen 1000 MW kapacitásban gondolkozik, ami a paksi teljesítmény fele.

Polat  a DNN Solar Partners Kft. nevű cégével kezdett terjeszkedésbe. A választás után tizenegy nappal felvásárolt egy olyan projekttársaságot (Jupiter Apaj SolarPark Kft.), amely Pest megye déli részén, Apaj községben már jogosultságot szerzett egy 5 megawattos naperőmű létrehozására a helyi önkormányzattól bérelt területen.

Most a valasz.hu kiderítette, hogy az apaji bevásárlás napján Polat DNN Kft.-je további hat, Veszprém megyében érdekelt projekttársaságot is beszippantott (Jupiter Solution SolarPark Kft., Jupiter Flex SolarPark Kft., Naboo SolarPark Kft., Ganymede SolarPark Kft., Callisto SolarPark Kft., Transdate Time Kft.). Ezek a társaságok az Ajka–Halimba–Kolontár háromszögben egy összesen 40 megawatt kapacitású napelemparkrendszert fejlesztenek. Ha ehhez hozzáadjuk az apaji 5 MW-ot – máris megvan a Polat által beharangozott 1000 megawatt huszonketted része.

Mint a cikkben írják, azért meglévő projektcégeket vásárolt a DNN, mert

a napelemes szektor szereplői 2016 végéig jelentkezhettek az úgynevezett kötelező átvételi támogatás (kát) rendszerébe – ami annyit jelent, hogy az állam segítségével még 25 évig a piaci ár felett lehet eladni a megtermelt villamos energiát. 

Kiemelt kép: Ahmet Sel / ANADOLU AGENCY