A magyarok egészsége bánja Orbán győzelmét

A kormány javíthatna az egészségügy helyzetén, mégsem teszi - írja a The Lancet.

A hvg.hu szúrta ki a világ egyik legrégebbi, legnevesebb orvosi lapjának cikkét, amely az Orbán-kormányról állított fel lesújtó diagnózist. A The Lancet szerint a magyar példa megmutatja a nyugati országoknak, mire számíthatnak, ha a kormánynak a populizmus fontosabb az egészségügynél.

A magyarok az uniós átlagnál öt évvel kevesebbet élnek, az iskolázatlanok pedig kilenc évvel, mint a legjobban képzettek – idézi az egyik legrégebbi és legnevesebb orvosi lap az OECD vizsgálatát. Magyarországon a dohányzók, elhízottak és alkoholisták aránya is magasabb, mint az EU-átlag.

Az egészségügyi kiadások a GDP 7,2 százalékára estek vissza (az uniós átlag 9,9 százalék), miközben csak a magyarok 56 százaléka érzi magát egészségesnek. Ez a rendszer alulfinanszírozott, amiért a magyar lakosság az egészségével fizet.

A cikk szerint a magyar gazdaság növekszik, igaz, függősége „szokatlanul nagy” az EU-pénzektől, de a gazdasági növekedés eredményei nem látszanak az emberek egészségén. A magyar kormánynak lehetősége lenne arra, hogy javítson az egészségügy helyzetén, mégsem teszi.

Az egészségügy egy színdarab, amiben minden szereplő hazudik
Orbán Viktor tart az egészségügy átalakításától, felismerte, hogy rövid távon csak bukás lehet belőle. Egy kórházigazgató segítségével vettük végig a rendszer problémáit.
A Fidesz-szavazók szerint is stadion helyett kórházat kell építeni
Több pénzt költenének az emberek az egészségügyre, arról azonban megoszlik a véleményük, hogy ki felelős az ágazat bajaiért – derül ki a 24.hu megbízásából készített Republikon-felmérésből.

Kiemelt kép: Facebook