Uniós nyomozók leplezték le Seszták miniszter piti ügyeskedését

Nem csupán Orbán Viktor veje és Rogán Antal feltalálótársai érintettek az OLAF magyarországi vizsgálódásaiban, hanem Seszták Miklós és baráti köre is. A fejlesztési miniszter egy átlátszó ügyeskedéssel bukott le, de az ügyészség néhány hónap után fátylat borított a költségvetési csalás gyanújával indított ügyre.

Az uniós nyomozók 2016 tavaszán jelezték a magyar hatóságoknak, hogy súlyos pénzügyi szabálytalanságokra bukkantak három kisvárdai mikrovállalkozás „infrastrukturális beruházása” körül. Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF kezdeményezésére ezután a magyar ügyészség is nyomozásba kezdett.

Az eljárás elrendeléséről szóló információ szerepel abban a listában, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész a napokban küldött Ingeborg Gräßlének, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsági elnökének, hogy az Elios-botrány után megnyugtassa, Magyarországon komolyan veszik az uniós pénzek elköltésének ellenőrzését.

A listából persze sem Gräßle, sem a hazai nyilvánosság számára nem derült ki, hogy az egyik kódszám mögött egy magyar minisztert érintő ügy rejtőzik. Az viszont igen, hogy a költségvetési csalás gyanújával megkezdett vizsgálatot 2017 januárjában már le is fújták.

Pedig a 24.hu birtokába került információ szerint az OLAF keményen és egyértelműen fogalmazta meg álláspontját a magyar hatóságok előtt:

Seszták Miklós és barátai ügyeskedéséről az Index írt csaknem négy éve. Már ekkor kiderült, hogy a pénzügyi manőver hátterében az állt, hogy a 2014-ben kinevezett fejlesztési miniszternek volt egy autószalonja Kisvárdán, ami meglehetősen rosszul ment. A Ramiris Autó Kft. 2011-ben a hivatalos mérlege szerint 30 milliós veszteséget termelt. 2012-ben viszont megjelent az Új Széchenyi Terv keretében egy GOP-pályázat, amelyre úgynevezett mikrovállalkozások pályázhattak, hogy abból fedezzék saját ingatlan vásárlását.

Seszták Miklós társasházzá minősíttette át az Opel-szalon épületét.

Seszták Miklós Opel-szalonja

A pályázaton három kis kft. indult, a Várda King Invent, a Great Alexander és a King Kft. egyaránt 10-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, majd mindhárom a miniszter ingatlanjában „vásárolt” magának helyiséget. Valójában azonban egyikük sem költözött be, sőt még arra sem adtak, hogy cégtáblát helyezzenek ki a Ramiris Autó felirata mellé.

A három cég közül kettőt közvetlenül a GOP-pályázat beadási határideje előtt, 2012 februárjában-áprilisában hoztak létre. A Great Alexander Kft.-t maga Seszták Miklós jegyeztette be a cégbíróságon, a Várda King alapító okiratát pedig a miniszter kisvárdai ügyvédtársa adta be.

Egy ideig mindhárom cég tulajdonosi-irányítói posztját Seszták korábbi iskolatársa, Sándor Kornél látta el, a Várda King azonban néhány hónap elteltével a miniszter másik bizalmasa, Kruppa Zsolt András nevére került.

Kruppáról akkoriban még csak azt lehetett tudni, hogy felesége Seszták nejével tartott fenn közös céget, és hogy egy utcában laktak. 2016-ban viszont ő lett a Győrben megnyitott kaszinó vezetője, amelynek engedélyét természetesen a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós írta alá.

Az OLAF nyomozás következményeiről, a támogatások visszefizetéséről megpróbáltuk megkérdezni az érintett cégeket, de telefonszámot közülük csak a Great Alaxander Kft. tett közzé, azt viszont kedden nem vette fel senki.

Kiemelt kép: Balázs Attila / MTI