Extrém hideg, hófúvás, havazás – itt a veszélyjelzések

Riasztást és többféle figyelmeztetést is kiadtak. Térkép.

Hétfőn dél felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délután már főként az ország déli területein hószállingózás, havazás is várható. Az északkeleti, északi szél többfelé erős, néhol viharos lesz, így a Dunántúlon hófúvásra is számítani kell. A csúcshőmérséklet -1 és -8 fok között valószínű, keleten lesz enyhébb az idő. Késő estére -5 és -11 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.hu.

Hajnalban a meteorológiai szolgálat elsőfokú riasztást adott ki a hófúvás miatt.  

 

Elsőfokú figyelmeztetés is érvényes az extrém hideg, a havazás és a hófúvás miatt hétfőre és keddre. 

 

 

 

 

Azt írták, hogy délen 5 centi körüli, helyenként efeletti igen laza szerkezetű porhó hullhat, másutt (északon kisebb valószínűséggel) helyenként 2 centis hó valószínű. A hóval borított tájakon az olykor erős (45-60 km/órás) északkeleti szél főleg a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat.  Délutántól az ország déli részein a frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

A legalacsonyabb hőmérséklet reggelig, illetve az előttünk álló éjszaka az Északi-középhegység térségében és esetleg a Dunántúl nyugati részén helyenként -15 fok köré csökkenhet. 

A Bodrogköz térségében kis területen a legerősebb széllökések 65 km/óra körül alakulhatnak északkeleti irányból.

Kedden is túlnyomóan borult lesz az ég, csak estefelé kezd nyugaton szakadozni a felhőzet. Több helyen várható havazás. Az északi szél helyenként megerősödik, a hóval borított tájakon hófúvást okozva. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -15, a legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és -9 fok között alakul.