Az Európai Bíróságon perlik a kormányt a civilek

Az Alkotmánybíróság öt hónapja ül a civilek beadványán.

Tizennégy civil szervezet közösen kérte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságát, hogy mondja ki, a civiltörvény sérti a civil szervezetek alapvető jogait. Ugyanezek a szervezetek fordultak korábban az Alkotmánybírósághoz is ugyanezzel a beadvánnyal.

Az Alkotmánybíróság az elmúlt öt hónapban nem tűzte napirendjére a törvényt, nem is köti a szervezetet semmilyen határidő, a törvény viszont addig is kötelezi a „külföldről támogatott” szervezetek regisztrációját.

Az ügyről beszámoló hvg.hu szerint a beadvány indokolása megismétli az alkotmányjogi panaszban felsorolt érveket, amelyek szerint a „külföldről támogatott szervezetekről” szóló törvény sérti az egyesülés és a véleménynyilvánítás szabadságát, illetve a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot. A törvény továbbá szükségtelenül és aránytalanul diszkriminál a csak magyar és a külföldi forrásokat is használó szervezetek között, ezzel elriaszthatja a potenciális támogatókat, illetve gátolhatja az érintett civil szervezetekkel való együttműködést – amint arra már a gyakorlatban is vannak példák. A törvény nem alkalmas állítólagos céljai megvalósítására sem, hiszen sem a civil szervezetek átláthatóságának biztosításához, sem a pénzmosás elleni fellépéshez nem járul hozzá – mindezekre vannak más, megfelelő hazai jogszabályok.

Az indítványozó szervezetek listája a következő:

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI