Mozgássérült fiát várta, de a rendőrök zárkába juttatták

Zoltán rosszkor volt rossz helyen, ráadásul rosszul használt egy speciális parkolót. Durva következményeket kapott.
Kapcsolódó cikkek

Egy apa került rács mögé Budapesten, mert rossz helyen parkolt mozgássérült gyerekével – a történetéről az Index számolt be. A Zoltánnak nevezett férfi egy hűvösvölgyi bevásárlóközpont parkolójában, a mozgássérülteknek fenntartott helyen állt meg, hogy megvárja feleségét, aki a városból hozta hároméves, tartósan fogyatékos gyereküket.

Még volt ideje, ezért bement vásárolni, majd amikor kiért a kocsihoz, három rendőr érdeklődött a parkolásáról. Zoltán elmondta, hogy sérült gyerekét és feleségét várja, de a rendőrök állították, hogy el akar hajtani és jogosulatlanul használja a mozgássérült igazolást. Ez pedig közokirat-hamisítás.

Ekkor jött a drámai fordulat: előállították a férfit, akit még telefonálni és kérlelésre engedtek csak. Így értesítette a feleségét, hogy nem lesz ott a megbeszélt találkozón. Három órára cellába zárták a kötelező körök után, ügyvédet nem kérhetett.

Három óra után megjött egy nyomozó, aki közölte vele, szerinte sem normális ez a helyzet, de mivel behozták, végig kell vinni az ügyet. Kihallgatták és ujjlenyomatot vettek tőle. Itt újabb keserű fordulat jött: választania kellett, hogy elismeri bűnösségét és kiszabadul, vagy kitart amellett, hogy nem követett el bűnt, de erre az esetre nyomozással és bírósággal fenyegették meg.

A férfi inkább elismerte bűnösségét és már büntetett előéletűként távozhatott.

Előfordulhat, hogy a rendőrök túlreagálták a helyzetet, de a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) jogásza szerint jogosan jártak el. Általánosságban arra való a mozgássérült parkolási kártya, hogy a mozgáskorlátozott vagy az általa megbízott eljuttassa őt A-ból B-be. Ennek része a parkolás.

Zoltán ennek alapján nem állhatott be a parkolóba azzal, hogy majd érkezik a mozgáskorlátozott személy, akit ő majd elszállít. A kártya pedig közokirat, így ha jogosulatlanul használja valaki, az közokirat-hamisítás. Pátkai András Gyula MEOSZ-jogász szerint az esetben a pozitív, hogy a rendőrök odafigyelnek az ilyen speciális parkolóhelyek használatára. Bár az tény, hogy ilyen kemény rendőri fellépéssel még ő sem találkozott.

Pedig ha Zoltánt a közterületesek kapják el, pénzbírsággal is megúszta volna.

Frissítünk!

E-mailt küldött lapunknak a MEOSZ, amiben azt írják, ők semmi esetre sem az adott, konkrét ügyben fogalmazták meg véleményüket, mivel azt nem ismerik, csak általánosságban adtak jogi tanácsot. Hangsúlyozzák, hogy a rendőri intézkedést nem minősítették, a tényállást ugyanis nem ismerik. Hozzáteszik, „a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a parkolási igazolványt a jogosult szállítása érdekében lehet használni. Azaz, amennyiben például a jogosult egy intézményben tartózkodik, vagy épp vásárol egy boltban, az őt szállító kísérője jogosan várakozik rá a mozgássérült parkolóhelyen, mert a jármű a jogosult közlekedését szolgálja.”

(Kiemelt kép: MTI Fotó/ Marjai János)